Premier Alexander De Croo (Open Vld)

Premier Alexander De Croo (Open Vld)

Uncategorized

Alexander De Croo tiende best verdienende regeringsleider

Wijnand Meeus

Premier Alexander De Croo (Open Vld) eindigt op de tiende plaats van best verdienende regeringsleiders wereldwijd. De Noorse bank Sumo Finans onderzocht het jaarinkomen van alle wereldleiders. Op de eerste plaats prijkt Hassanal Bolkiah, sultan van Brunei.

De Croo verdient ongeveer een 221.000 euro per jaar als eerste minister. Ter vergelijking, enkel de Duitse bondskanselier en de Luxemburgse premier ontvangen binnen de Europese Unie een hogere geldsom. Veel andere lidstaten bevinden zich net achter België, met jaarlonen voor de premier tussen 210.000 en 185.000 euro. De Amerikaanse president verdient tijdens zijn ambt jaarlijks zo’n 336.000 euro.

Om een beter zicht op de bedragen te krijgen wordt er vergeleken met het gemiddelde jaarinkomen van een inwoner van dat land. Hier in België is dat ongeveer 40.300 euro. De Premier verdient bijna een zesvoud van wat de gemiddelde Belg op een jaar verdient.

De niet verkozen staatshoofden, zijnde de koningen en koninginnen, verdienen nog vele malen meer dan de premiers en presidenten. Koning Filip zou naar schatting een jaarinkomen hebben van 12 miljoen euro. Maar daar eindigt hij nog maar op de twaalfde plaats. Bovenaan de lijst vinden we de koning van Saudi-Arabië terug. Zijn jaarinkomen wordt geschat op ongeveer 8 miljard euro.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Alexander De Croo tiende best verdienende regeringsleider”

  1. 221.000 EUR per jaar en quasi geen resultaatsverplichting? We hebben ons allen van job vergist!! En de koning… wat is die zijn verdienste aan de maatschappij eigenlijk? Waarom vindt iedereen dit normaal?

Plaats een reactie

Delen