Uncategorized

Duitse vakbond roept op tot staking bij Amazon op Prime Day

Wannes Neukermans

Een Duitse vakbond heeft de medewerkers van de online winkelgigant Amazon opgeroepen om vanaf maandag enkele dagen in staking te gaan. De actie valt samen met Amazon Prime Day, de jaarlijkse “kortingsfeestdag” van Amazon. De actie kan ook gevolgen hebben voor de leveringen in ons land.

De vakbond Verdi liet weten dat de stap onderdeel is van de al langer durende strijd met het Amerikaanse concern in Duitsland over betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Volgens de vakbond heeft het personeel in Duitsland het de afgelopen jaren veel drukker gekregen, maar is het loon niet gevolgd.

Amazon zelf beweert in een reactie echter dat het zijn medewerkers uitstekende lonen en andere voordelen biedt. Bovendien waren er eerder al stakingsoproepen en bleef 90 procent van de werknemers in de distributiecentra toen gewoon aan het werk, klinkt het. Eerder kondigde het bedrijf nog aan dat het in zijn Duitse vestigingen vanaf juli een beginnersloon van 12 euro per uur garandeert. Volgend jaar zal dat verder oplopen, tot ten minste 12,50 euro per uur.

Een staking heeft mogelijk ook gevolgen voor de distributie in België. Amazon heeft in ons land geen distributiecentrum: de Belgische markt wordt vanuit Frankrijk en Duitsland bediend. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen