(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Vlaams Belang wil bodycams verplichten bij politie-interventies

Pieter Van Berkel

Het Vlaams Belang dient een wetsvoorstel in om het systematische gebruik van bodycams bij de politie te verplichten.

De oppositiepartij verwijst naar het toenemende aantal klachten na aanhoudingen en interventies door de politie. “Klachten die vaak ongegrond blijken te zijn”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Maar mobiele camera’s die als deel van het politie-uniform worden gedragen, de zogenaamde bodycams, kunnen helpen om de beoordeling van het politieoptreden objectiever te maken.”

“Het verplichte gebruik van mobiele camera’s biedt enkel voordelen”, zegt het Kamerlid. “De transparantie van het politieoptreden zal verhogen, er zal zich minder fysiek en verbaal geweld ten aanzien van de politiediensten voordoen, de kwaliteit van de interventies zal verbeteren en er zal meer vertrouwen ontstaan in het optreden van de politie.”

Onduidelijkheid

Ook het inzetten van camera’s op drones is nuttig volgens de partij, indien de privacy van burgers gerespecteerd wordt. “Voor de uitvoering van hun bestuurlijke- en gerechtelijke opdrachten beschikt de Federale Politie over 63 dronetoestellen”, zegt Depoortere. “Maar verrassend genoeg heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) totaal geen zicht op het aantal drones en het gebruik ervan binnen het lokale kader.”

Depoortere is naar eigen zeggen verrast door het gebrek aan informatie. Het Kamerlid wijst op het feit dat de lokale politie steeds meer investeert in het gebruik van die technologie. Het controleorgaan op politionele informatie uitte tevens reeds kritiek op de wet op het politieambt en de inzet van mobiele camera’s.

“Er bestaat momenteel ook grote onduidelijkheid over wat precies een interventie is, wanneer deze van start gaat en wanneer deze afloopt”, zegt het Kamerlid.

“De minister moet dringend voor meer uniformiteit zorgen en de technische voorwaarden en minimumvereisten vastleggen”, aldus nog Depoortere. “Teneinde de transparantie van het politieoptreden te verhogen en de privacy van de burgers maximaal te beschermen, heeft onze fractie alvast de voornaamste kritieken van het controleorgaan omgezet in een wetsvoorstel, dat eveneens de politiediensten de mogelijkheid geeft om gebruik te maken van bodycams.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Vlaams Belang wil bodycams verplichten bij politie-interventies”

  1. Klachten die vaak ongegrond blijken te zijn…. na onderzoek van de politie ….door de politie….
    Laat ons al eens beginnen met het hinderen van filmen door burgers strafbaar te maken.

  2. Als burgers gaan filmen om een politieoptreden vast te leggen is dit steeds met de bedoeling om de politie in een slecht daglicht te brengen. Daarom zijn bodycams aan te bevelen bij interventies van de politie.

  3. Wat is het probleem, iedereen wil toch duidelijkheid als het verkeerd loopt gsm beelden van betogers worden toch gretig gedeeld zonder enige privacy normen dus waarom mag de politie zichzelf dan niet beschermen met een bodycam , eerlijk is eerlijk of waar is men bang voor dat deze beelden teveel van onze culturele maatschappij laat zien hoe het vandaag werkelijk is

Plaats een reactie

Delen