PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

Uncategorized

Magnette wil gratis openbaar vervoer

Wijnand Meeus

PS-voorzitter Paul Magnette wil het openbaar vervoer volledig gratis maken. Volgens Magnette is er in de ‘klimaatcrisis’ een “elektroshock” nodig. Dat gaat volgens hem samen met grootschalige investeringen en gratis openbaar vervoer.

Wallonië verlaagde de prijs van de abonnementen van openbaarvervoermaatschappij TEC met 70 procent. Een abonnement van 1 euro per maand per persoon is geen groot obstakel volgens Magnette. “En het is een essentiële besparing voor de gezinnen”, aldus Magnette. “Ja, dat heeft een kost: 100 miljoen in Wallonië, 200 miljoen in Brussel voor de jongeren onder de 24. Nu willen we hetzelfde doen voor de 65-plussers.”

Om de NMBS volledig gratis te maken is er 700 miljoen euro per jaar nodig. Magnette wil dat bedrag gaan halen bij de effectenrekeningen. “De taks van 0,15 procent op de effectenrekeningen brengt 500 miljoen per jaar op. Door die op 0,5 procent te brengen, zullen we de noodzakelijke middelen ruimschoots hebben. En als we de NMBS in eerste instantie gratis maken voor de -24-jarigen en de 65-plussers, zal dat maar 150 miljoen kosten”, aldus Magnette.

Voor de PS-voorzitter moet de maatregel deel uitmaken van het plan dat concreet aangeeft hoe ons land de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55 procent wil terugdringen. Het plan moet voorgelegd worden op de klimaattop (COP26) in het Schotse Glasgow van 10 tot en met 12 november.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

17 gedachten over “Magnette wil gratis openbaar vervoer”

  1. De effectenrekeningen zijn om de schuldenput van het jarenlange PS beleid te dempen. Vorige paars groene regering was dit ook het mantra, met als resultaat dat de put enkele miljarden dieper werd… Ben benieuwd naar reactie NVA, die dit terecht tot op het bot afgebroken hadden toen. Hoe dat open Bld toen niet opgehouden is te bestaan, is een hopelijk een feit dat ditmaal rechtgezet zal worden!

  2. Gratis bestaat niet. Demagogen weten dat en iemand zal de factuur dus moeten betalen. Vermits in België alles geregionaliseerd is schuift de PS 60/% van de Waalse factuur door naar Vlaanderen. En natuurlijk zullen de Vlaams politieke Vivaldi boeren dat slikken. Of dat iemand misschien dat de multinationals voor Sinter-Klaas gaan spelen. Meer belastingen? Jawel, de trend is gezet sinds de coalitie Michel, De Wever, Beke en Rutten het licht doofde.

  3. 700 miljoen inkomsten op 3,7 miljard subsidie en 1,3 miljard verlies. Structureel probleem dus.
    En nu gratis met behoud van 35.000 personeelsleden waarvan er 512 meer dan 200.000 euro bruto op jaarbasis verdienen. Schop alle verkoop- en controle/marketing/commerciële diensten buiten en run de nmPS met 8000 fte en je kan gratis-gratis (bovenop de subsidie) rijden. Maar dat wil onze ‘schuldMagneet’ natuurlijk niet…

  4. Gratis openbaar vervoer zegt de kaviaar-socialist Paul Magnette (PS). Ondergetekende heeft een alternatief voorstel: afschaffing van de btw op gas, elektriciteit en water. Maximum 20 procent belastingen op wedden, lonen en 5% op de pensioenen. 50 % reductie op de belasting voor woning 2de verblijf. Abonnementen openbaar vervoer voor kinderen, studenten en 65+ gratis. Gratis openbaar vervoer voor minder-validen zwangere vrouwen en alleenstaande gezinshoofden met een of meerdere kinderen ten laste. Gratis openbaar vervoer voor wie geen eigenaar is van een auto.

  5. Magnette heeft gelijk want net als bij paars (Vooruit, Groen, Ovld) is alles gratis. CDV heeft intussen ook bijgeleerd op dat vlak. De franstalige partijen lanceren het ene na het andere voorstel. Van CDV/Ovld moet ik nog het eerste gewaagde voorstel horen.

  6. Ik heb zo het “vermoeden” dat er vervroegde verkiezingen zitten aan te komen. De sossen in Wallonië beloven de laatste weken hun kiespubliek weer de hemel op aarde.
    Misschien kan Magnette er eerst al eens voor zorgen dat het openbaar vervoer efficiënt werkt. Want daar is ook nog veel werk aan de winkel, het gratis maken zal aan de manke dienstverlening niets oplossen.

  7. We moeten ook durven vragen: hoe komt het dat verspilzieke gekken als Magnette verkozen raken? Antwoord: veel van zijn kiezers denken niet verder dan hun neus lang is en rekenen op het opvangen van de financiële klappen door België, oftewel Vlaanderen. Het algemeen belang wijkt altijd voor het kortstondig persoonlijk voordeel. Recht naar de afgrond dus.

  8. Zo diep gezonken dat ze uren moesten zoeken. Ik was in de buurt (jachthaven Hasselt) toen het gebeurde. Een rij brandweer, politie, mug, ambulance. Hij had inmiddels zoveel op z’n kerfstok dat die ook zonk.

  9. En zeggen dat Bart De Wever bijna op zijn knieën kroop om met de Partie Socialiste te mogen samengaan. Met de partij dus die het geld nog wat meer langs deuren en vensters wil buiten gooien. Hij mag blij zijn dat het niet gelukt is.

  10. Niets is gratis, behalve de zon, de regen en de wind. De belasting, btw, taksen en accijnzen betalende burger die nooit van die stakingsproducten als het openbaar vervoer gebruik maakt zal dus weeral de dupe zijn van die zoveelste socialistische fantasie.

Plaats een reactie

Delen