Karel Pinxten (Photonews)

Karel Pinxten (Photonews)

Uncategorized

Karel Pinxten verliest twee derde Europees pensioen

Pieter Van Berkel

Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat voormalig minister Karel Pinxten in strijd met zijn verplichtingen als lid van de Europese Rekenkamer heeft gehandeld. De voormalige Open Vld-politicus verliest twee derde van zijn Europese pensioenrechten.

“Na alle door de Rekenkamer en Pinxten overgelegde bewijzen te hebben onderzocht, is het Hof van oordeel dat Pinxten zich schuldig heeft gemaakt aan bijzonder ernstige inbreuken en dus in strijd heeft gehandeld met de uit zijn taak van lid van de Rekenkamer voortvloeiende verplichtingen”, klinkt het in het arrest.

Het Hof oordeelt dat Pinxten misbruik heeft gemaakt van middelen van de Rekenkamer om activiteiten te financieren die geen verband hielden met zijn taken als lid, gebruikte een tankkaart om brandstof voor voertuigen van derden aan te lopen, activiteiten heeft uitgeoefend bij een politieke partij en een belangenconflict in het leven riep in het kader van een contact met het hoofd van een gecontroleerde entiteit. 

“Pinxten om te beginnen gedurende zijn twee ambtstermijnen als lid van de Rekenkamer opzettelijk en herhaaldelijk de binnen die instelling geldende regels overtreden, en daardoor systematisch in strijd gehandeld met de meest fundamentele verplichtingen die uit zijn taak voortvloeiden”, klinkt het verder. “Ook heeft Pinxten dikwijls getracht deze inbreuken op die regels te verbergen. Bovendien hebben de onregelmatigheden van Pinxten grotendeels bijgedragen tot zijn persoonlijke verrijking. Voorts heeft het gedrag van Pinxten de Rekenkamer aanzienlijke schade berokkend, niet alleen financiële schade maar ook imago- en reputatieschade. Tot slot vergroot de specifieke taak van de Rekenkamer, die de wettigheid en de regelmatigheid van de uitgaven van de Unie moet onderzoeken en tevens moet nagaan of een goed financieel beheer werd gevoerd, nog de ernst van de door Pinxten begane onregelmatigheden.”

Fraude

Van maart 2006 tot april 2018 was Pinxten het Belgische lid van de Europese Rekenkamer. Dat is de instelling die moet controleren dat het geld van de EU correct en doeltreffend besteed wordt. De Rekenkamer had in 2016 informatie over mogelijke onregelmatigheden in verband met verscheidene dienstreizen van de Belg ontvangen. Het Europees antifraudebureau OLAF opende een onderzoek en kwam tot de conclusie dat de vroegere minister van Defensie en Landbouw zich schuldig had gemaakt aan misbruik van financiële middelen. Het bureau becijferde dat de Rekenkamer zo’n 472.000 euro aan kosten ten onrechte had gedragen.

De Rekenkamer trok om die reden naar het Europees Hof in Luxemburg met de vraag om de pensioenrechten van Pinxten in te trekken. Volgens de instelling is Pinxten niet enkel schuldig aan financieel misbruik. Hij zou daarnaast ook in het kader van ongevallen met zijn dienstvoertuig valse verklaringen zou hebben afgelegd aan de verzekeraar. De Rekenkamer verwijt de vroegere Open Vld’er ook dat hij optrad als beheerder van een handelsvennootschap en actief aan politiek deed, ook al was hem dat als auditeur verboden. Tenslotte voert de Rekenkamer aan dat Pinxten een belangenconflict deed ontstaan door een appartement te huur aan te bieden aan de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Karel Pinxten verliest twee derde Europees pensioen”

  1. Een echte ex-CDV , ex- Ovld . Zomaar even € 500000 gefraudeerd met belastingsgeld en dat voor een partij, die zeer lang geleden pleitte voor een afgeslankte efficiënte staat. Top-Ovld’ers melken niet alleen de staat , ze frauderen als overtreffende trap, zie La Kaouakibi. Nul schuldbesef, gène .

  2. Pinxten was lid van de Europese Reken Je Rijk Kamer ! En die fraudeurs beslissen over ons doen en laten. Al die overbetaalde vetzakken beschermen elkaar, want ze hebben allemaal boter op hun hoofd. Pinxten hoort in de gevangenis thuis en heel zijn boeltje verbeurd laten verklaren teneinde alles terug te betalen, met inbegrip van verwijlintresten. Wie gelooft die Europese bende sjoemelaars nog.

Plaats een reactie

Delen