Mia Doornaert (Belga)

Binnenland politiek

Groen Kortrijk wil ereburgerschap Mia Doornaert intrekken na Toogpraat-passage

Wannes Neukermans

Omdat voormalig journaliste Mia Doornaert op de Vlaams Belang-podcast Toogpraat te gast was, vindt gemeenteraadslid Matti Vandemaele (Groen) dat haar ereburgerschap van Kortrijk moet ingetrokken worden. “Vrolijk aanschurken bij extreemrechts. En dan te weten dat die ereburger is in Kortrijk“, reageerde hij op Twitter.

Toogpraat is een podcast met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken als gastheer. Elke maand nodigt hij iemand uit aan zijn toog, om iets te drinken en te praten over actuele thema’s. Nadat Dyab Abou Jahjah in oktober 2021 de spits afbeet, passeerden onder andere Jean-Marie Dedecker, Rik Torfs en Nigel Farage aan de toog van Van Grieken.

Aanwezigheid op podcast “stap te ver”

De laatste gast op de podcast was oud-journaliste Mia Doornaert. Groen-gemeenteraadslid Vandemaele vindt dat Doornaert daarom de titel ‘ereburger’ niet meer waardig is: “Het is niet de eerste keer dat Mia Doornaert zich op het randje – of erover – begeeft. Er zijn in het recente verleden een heel aantal uitspraken die op zijn zachtst gezegd problematisch zijn, maar dit is in mijn ogen absoluut een stap te ver”, stelt Matti Vandemaele. Het lijkt er echter op dat niet bepaalde uitspraken, maar de aanwezigheid van Doornaert op de podcast zelf al problematisch was voor Groen.

“Ik vraag me dan ook oprecht af of ze zo iemand willen als ereburger in Kortrijk”, vervolgt hij. “Neen, Mia Doornaert als ereburger is absoluut geen reclame voor onze stad.” Hij zette het onderwerp intussen al op de agenda van zijn fractievergadering. Op de eerstvolgende gemeenteraad wil hij het ereburgerschap aansnijden: “Ik vind echt dat het stadsbestuur er iets moet aan doen. Gebeurt dat niet, dan keur je dat koketteren met Vlaams Belang goed. Sorry, maar dat vind ik niet kunnen.”

Mia Doornaert werd in 2006 gehuldigd als ereburger van de West-Vlaamse stad. De titel kwam er als teken van dankbaarheid, voor de manier waarop ze had bijgedragen aan ‘modern burgerschap’. Maar de vrijheid om te spreken, met wie en waarover je maar wil, hoort daar volgens de Kortrijkse Groenen niet bij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

23 gedachten over “Groen Kortrijk wil ereburgerschap Mia Doornaert intrekken na Toogpraat-passage”

  1. Het is niet omdat je in een Vlaams-Belangprogramma te gast bent dat je ook een Vlaams Belanger bent. Dyab Abou Jahjah, Jean-Marie Dedecker en Rik Torfs kunnen toch ook bezwaarlijk Vlaams Belangers genoemd worden. Maar ja, voor Groen is Vlaams Belang blijkbaar een besmettelijke ziekte en moet iedereen die ermee in aanraking komt in quarantaine geplaatst worden. Ondertussen zelf wel in verschillende gemeenteraden samenwerken met de Poetinverdedigers van PvdA.

  2. Manman, die groene linkse labbekakkers houden echt niet op om andere meningen en gedachten te verketteren alszijnde de grootste onheilbrengers. Wat zal ik blij zijn als de rollen eens omgedraaid worden en deze wereldvreemde egoïstische diktators die geen andere mening dan de hunne dulden eens zelf verkettert worden.

  3. En wat met de linken van Tinne (Groen) met de Russische Gasbedrijven? Iedereen is het er over eens dat zoiets niet kan dus ik vind dat de Groene minister ontslagen moet worden. Mia is journalist die NIET ALLEEN Groen gaat interviewen. Onafhankelijk noemen ze zoiets. Het is duidelijk dat Groen niet graag onafhankelijke journalistiek heeft.

  4. Ik vind aanschurken tegen Groen veel erger, zij zijn de moderne versie van de inquisitie. Meneer Matti zou een goede medewerker van Stalin zijn geweest, verboden te denken en elk debat verbieden. Uit welke psychiatrische instelling is hij ontsnapt?

  5. Discrimineren, dat is wat extreem links doet, ze hebben al 1 miljoen coronadoden op hun geweten, koesteren de haat islam die dagdagelijks mensen dood, nu hun vriend ‘putain’ mensen begint te doden zou je tegenwoordig trots zijn dat ze je extreem recht noemen, Tom Van Grieken heeft nog nooit iemand vermoord maar heeft zijn partij laten groeien tot het viervoudige van extreem links. Maar ja, matti zijn uitspraken zijn te vergelijken met die van ‘putain’, zielig en jaloers dat Tom veeeeeel meer stemmen heeft verdiend en terecht.

  6. Zo zie ja maar, Groen = communisme, andere mening = buiten. Zelfs maar anders denken is niet kunnen volgens hen, hoe woke kan je zijn.
    Hopelijk is dit niet de toekomst, anders onze kinderen en kleinkinderen mogen zich gedragen als slaven of robots, je zal enkel ja en neen mogen antwoorden, al de rest zal verboden zijn.
    Groen, OVLD, CD&V, PVDA, SP (Vooruit) = communisme…, ze mogen trots zijn op zichzelf…
    De USSR en de DDR zijn in aantocht, dank u linkse stemmers…

  7. Wat bent u een akelige fundamentalist, Matti Vandemaele. Democratie betekent iedereen aan het woord laten en geen dogmatiek en vooraannames poneren. Zullen we meteen de verkiezingen afschaffen en Groen of Vivaldi voor eeuwig aan de knoppen van de politiek zetten? Het vrije woord betekent niets meer voor mensen zoals u. Hoe is het ooit zo ver kunnen komen?

  8. Matti Vanmaele: een gedrocht dat niemand daar kent, wil zich nu blijkbaar wat profileren op de kap van iemand anders. Absoluut geen reclame voor Kortrijk en binnenkort verdwijnend in de totale vergetelheid. Mooie opruiming!

  9. Democratie volgens Groen. Die man krijgt al trekjes van zijn Russisch voorbeeld zeker. Wie een andere mening heeft liquideren. Hij moest zich schamen. Benieuwd hoe de burgermoeder van Kortrijk hierop zal reageren

  10. Ik moet de toogpraat met Mevr Doornaert nog bekijken.Ik ken haar niet.Tot ik dit lees.Proficiat dat ze deze moedige stap gezet heeft.Tom Van Grieken is een grote meneer geworden.

Plaats een reactie

Delen