Foto: Shutterstock

Uncategorized

Grootste criminele marktplaats op dark web ontmanteld: bitcoin ter waarde van 23 miljoen euro in beslag genomen

Wannes Neukermans

Hydra Market, wat vermoedelijk het grootste wereldwijde verkoopplatform op het dark web was, is ontmanteld. Er werden bitcoins ter waarde van 23 miljoen euro in beslag genomen. Dat meldt het Duitse Bundeskriminalamt. Wie de beheerders zijn is volgens justitie nog niet bekendgemaakt.

De site, met voertaal Russisch, bestond sinds 2015 op het dark web. Dat is een afgeschermd deel van het internet dat alleen met speciale software te bereiken is. Het dark web wordt vaak gebruikt voor criminele activiteiten, omdat het makkelijker is om anoniem actief te zijn. Zo ook op Hydra Market: het platform had meer dan 19.000 verkopers en ongeveer 17 miljoen klanten. Die handelden vooral in drugs, gestolen gegevens en vervalste documenten. Maar ook wapens waren in circulatie op het platform. Alleen al in 2020 zou er voor meer dan 1,2 miljard euro via het netwerk zijn verhandeld.

Hydra domineert de markt omdat Oekraïne en Rusland de grootste gebruikers van cryptomunten ter wereld zijn, verklaart een expert van het Amerikaanse persagentschap Bloomberg. Een banner met de aankondiging van de ontmanteling was dinsdag te zien op de site van Hydra, zeggen de autoriteiten. De afgelopen jaren werden meerdere ondergrondse marktplaatsen opgerold, zoals Silk Road, AlphaBay en Hansa Market.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen