Initiatiefnemer van mislukte Spaanse 'sekswet' haalt uit naar critici: "Jullie bevorderen de cultuur van verkrachting"

Irene Montero. Schermafbeelding: app.congreso.es

Uncategorized

Initiatiefnemer van mislukte Spaanse ‘sekswet’ haalt uit naar critici: “Jullie bevorderen de cultuur van verkrachting”

Carl Deconinck

Irene Montero, de Spaanse minister van Gelijkheid en de bezieler van de Spaanse ‘Alleen ja is ja’-wet, heeft woensdag in het parlement uitgehaald naar haar criticasters. Haar wet rond seksueel misbruik – naar eigen zeggen geschreven vanuit een feministische overtuiging – zit zeer slecht in elkaar. Daardoor kreeg een groot aantal mensen dat seksuele misdrijven pleegde al een strafvermindering voor de rechtbank.

De minister van het linkse Podemos wees al langer met een beschuldigende vinger naar de magistratuur, die al in 2021 waarschuwde voor de negatieve gevolgen van de wet. Die waarschuwingen waren volgens Moreno alleen maar ingegeven door “seksisme”. Een socialistische oud-minister verweet ze dan weer een “gefrustreerde macho” te zijn. Woensdag deed ze er in de plenaire vergadering in het Spaanse parlement nog een schep bovenop.

De Partido Popular, de conservatieve oppositiepartij, klaagde de wantoestanden als gevolg van haar omstreden wet aan in het parlement. Een parlementslid vroeg of de minister “zichzelf in de plaats heeft gesteld van de slachtoffers” waarvan de aanranders zijn vrijgesproken. In het nauw gedreven door de vrijlating van zedendelinquenten haalde Montero stevig uit naar de Partido Popular. “Door de slachtoffers de schuld te geven, de slachtoffers verantwoordelijk te houden voor de agressies die ze ondergaan, promoot je de cultuur van verkrachting die de geloofwaardigheid van de slachtoffers in twijfel trekt.” Daarop rolde een grote golf van verontwaardiging over de banken.

(Lees verder onder de tweet.)

Milde berisping

De voorzitter van het parlement, de socialist Meritxell Batet, stond Montero toe haar interventie voort te zetten. Op het einde kwam er een milde berisping, waarbij ze vroeg om “respect”, gelet op het feit dat de “uitdrukking” niet “adequaat was in parlementaire termen”. Montero verduidelijkte dat ze verwees naar een campagne van de Partido Popular tegen seksistisch geweld. Die campagne geeft boodschappen mee zoals “let op je drankje als je ’s nachts uitgaat” of “het zou niet moeten gebeuren, maar het gebeurt”. De milde reactie van de parlementsvoorzitter staat in schril contrast met haar optreden van eerder deze week, toen ze een VOX-afgevaardigde van het spreekgestoelte liet verwijderen na een opmerking.

Bij de Partido Popular klinkt de roep om het ontslag van de minister steeds luider. “Zo iemand kan geen seconde meer in de regering zitten”, aldus partijwoordvoerder Cuca Gamarra. De regering zelf wees de woorden van Montero af en de minister van Justitie benadrukte dat “geen enkele democratische partij de cultuur van verkrachting bevordert”. Als gevolg van de wet van Montero konden intussen al 40 aanranders profiteren van strafvermindering.

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2022/11/spaanse-regering-schiet-in-eigen-voet-met-feministische-sekswet-verkrachters-krijgen-lichtere-straffen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Initiatiefnemer van mislukte Spaanse ‘sekswet’ haalt uit naar critici: “Jullie bevorderen de cultuur van verkrachting””

  1. Met een “broek vol goesting” te kijk staan , door testosteron opgepookt, is zeker niet politiek-correct en dient daarom gesanctioneerd door enkele ijsblokjes in de te strak geworden slip te storten , niet interpreteerbaar als aanzet tot.. “69-on-the-rocks” !

Plaats een reactie

Delen