Enkele Italiaanse parlementairen hebben in het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel ingediend om strengere regels op te leggen voor de labels van plantaardige vleesvervangers. Organisaties die streven naar minder vleesconsumptie trekken aan de alarmbel.
Geen advertenties meer?
Ingelogde abonnees steunen niet alleen een van de enige kritische en onafhankelijke media, maar zien ook geen vervelende advertenties. Abonneer je snel en eenvoudig en krijg meteen toegang tot vele duizenden exclusieve artikelen!
Maak hieronder je keuze voor het gewenste abonnement:
Liever ook op papier? Bekijk alle abonnementen!
Het doorlopend abonnement wordt automatisch verlengd voor steeds één maand.
Liever ook op papier? Bekijk al onze abonnementen!
Steun het vrije woord met een online abonnement van 3 maanden via een eenmalige betaling.
Liever ook op papier? Bekijk al onze abonnementen!
Steun het vrije woord met een eenmalige betaling en je zit een jaar goed.
Log hieronder in om dit bericht volledig te lezen. Ben je al ingelogd, kijk dan op je account of je nog een actief abonnement hebt.
In het wetsvoorstel spreken de parlementairen concreet over misleidende termen waarmee de plantaardige vleesvervangers aangeduid worden. Het gebruik van “verkoopbenamingen die van oudsher geassocieerd worden met vlees” willen zij dus niet langer toestaan voor die producten, ook om de belangen van de Italiaanse veehouders te beschermen. Verder stelt het voorstel dat die plantaardige alternatieven op vlak van voedingswaarden niet kunnen opboksen tegen echt vlees. “Men moet niet vergeten dat voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong de enige zijn die bepaalde essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten en aminozuren in de juiste hoeveelheden kunnen voorzien”, zo schrijven de politici.
Het licht zien
Vegetarische en veganistische organisaties zijn uiteraard niet opgezet met het wetsvoorstel en de opmerkingen betreffende de voedzaamheid van vleesvervangers. “Het is een misleidend argument, gedeeltelijk omdat plantaardige alternatieven net wel voedzaam zijn en minder cholesterol bevatten dan conventionele dierlijke producten, maar ook omdat ze vele andere voordelen hebben ten opzichte van vlees”, verklaarde Jasmijn de Boo, ondervoorzitter van ProVeg International. Zij hoopt dat de Italiaanse regering “het licht zal zien” door het voorstel af te wijzen.








Hooooooooooooog tijd dat er meer Europese regelgeving komt op dit vlak. Meer transparantie. Alle ingredienten en hun oorsprong netjes opgelijst. Daar kan toch niemand tegen zijn ?