Qatar als diplomatieke hoeksteen in Gaza

Gebombardeerd huis in Gaza. Photonews

Cultuuroorlog

Italië wil strengere regels voor labels plantaardige vleesvervangers

Simon Segers

Enkele Italiaanse parlementairen hebben in het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel ingediend om strengere regels op te leggen voor de labels van plantaardige vleesvervangers. Organisaties die streven naar minder vleesconsumptie trekken aan de alarmbel.

In het wetsvoorstel spreken de parlementairen concreet over misleidende termen waarmee de plantaardige vleesvervangers aangeduid worden. Het gebruik van “verkoopbenamingen die van oudsher geassocieerd worden met vlees” willen zij dus niet langer toestaan voor die producten, ook om de belangen van de Italiaanse veehouders te beschermen. Verder stelt het voorstel dat die plantaardige alternatieven op vlak van voedingswaarden niet kunnen opboksen tegen echt vlees. “Men moet niet vergeten dat voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong de enige zijn die bepaalde essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten en aminozuren in de juiste hoeveelheden kunnen voorzien”, zo schrijven de politici.

Het licht zien

Vegetarische en veganistische organisaties zijn uiteraard niet opgezet met het wetsvoorstel en de opmerkingen betreffende de voedzaamheid van vleesvervangers. “Het is een misleidend argument, gedeeltelijk omdat plantaardige alternatieven net wel voedzaam zijn en minder cholesterol bevatten dan conventionele dierlijke producten, maar ook omdat ze vele andere voordelen hebben ten opzichte van vlees”, verklaarde Jasmijn de Boo, ondervoorzitter van ProVeg International. Zij hoopt dat de Italiaanse regering “het licht zal zien” door het voorstel af te wijzen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Italië wil strengere regels voor labels plantaardige vleesvervangers”

  1. Hooooooooooooog tijd dat er meer Europese regelgeving komt op dit vlak. Meer transparantie. Alle ingredienten en hun oorsprong netjes opgelijst. Daar kan toch niemand tegen zijn ?

Plaats een reactie

Delen