De 17 uitverkorenen van Open Vld

Van links naar rechts: Stephanie D'Hose, Tom Ongena, Alexander De Croo en Lydia Peeters (Belga)

Binnenland politiek

Uw Mening: Een nieuwe liberale partij is niet nodig

PAL

Open Vld lijkt op sterven na dood en rond Els Ampe verzamelt zich een groep ex-VLD’ers en andere mensen die het liberale gedachtegoed genegen zijn. Het merendeel van de PAL NWS-lezers is echter van mening dat er geen nieuwe liberale politieke partij moet komen.

De helft van de respondenten is van mening dat er binnen de andere partijen voldoende liberale accenten zijn en zegt daarom dat er geen nieuwe liberale partij nodig is. “Er bestaat ondertussen een nog blauweren partij, namelijk N-VA”, reageert iemand. “Deze vervangt zowel de cd&v als de liberalen en ik verwacht dat heel wat ontgoochelde Open Vld-politici naar N-VA zullen overlopen. Een overige negentien procent vindt dat het liberalisme als ideologie overbodig is in het politieke landschap.

Toch is ook 26 procent van mening dat een écht liberale partij in Vlaanderen hoog zou scoren. “Een echt liberaal komt op voor minder staat, minder belastingen, minder regels, minder politici…” Vijf procent vindt overigens dat een liberale partij belangrijk is voor het politieke evenwicht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Uw Mening: Een nieuwe liberale partij is niet nodig”

  1. Uiteraard zou een échte liberale partij hoog scoren in Vlaanderen. Alleen de de tot nu nog bestaande liberale partij is geen liberale partij. En ja, iemand die een échte liberaal is kan zich best vinden in de strategie van Bart de Wever; hij heeft het zelf gezegd dat hij een dieplauwe liberaal is. Dus: échte liberaal, denk daar maar eens over na, zoals al velen voor jou er al jaren geleden al hebben over nagedacht.

  2. “Een echt liberaal komt op voor minder staat, minder belastingen, minder regels, minder politici…”
    Tot ze aan de macht zijn, dan doen ze net het tegenovergestelde, dat hebben we in het verleden en ook weer recent, vaak gezien.
    Eis van de liberalen: een gouverneur moet gekozen worden op basis van een onafhankelijke selectie maar als hun favoriete slechts 2e wordt, wordt de hele procedure in de vuilbak gekieperd: terug naar de politieke benoemingen. Dat noemen ze “hun kar draaien…” en dat doen de liberalen vaak.

  3. Vandaag las ik dat Bart Dewever een nieuwe bocht maakt en afstand neemt van het confederalisme. Bij deze ruimt Bart De Wever de laatste hinderpaal, voor duurzame samenwerking met MR en de PS, op. Adieu Vlaanderen, Vive la Belgique. Het duo N-VA/Vooruit staat klaar voor de aflossing van de wacht in Vlaanderen en de Wetstraat. Quo vadis CD&V en OVLD? Hoe zei BDW het ook weeral? Juist, de Wetstraat vaut bien une messe”.

  4. Juist. Maar doen ze dat niet allemaal, hun kar draaoien? Kan het anders, gezien het aantal heterogene partijen die nodig zijn om een coalitie te vormen? Bij N-VA volgen ze trouwens de windrichting van de peilingen. Anderzijds, hoe promoot je confederalisme, laat staan VL onafhankelijkheid, zonder Vlaamsnationale televisie of dagbladen of referenda en…zonder Vlaamse politieke eendracht? Flitspalen genoeg, maar nul Vlaamse eendracht. Zelfs binnen de partijen geldt het recht van de sterkste dynastieke familie.

Plaats een reactie

Delen