Amerikaanse kritiek op toelating Cuba, China en Rusland tot VN-Mensenrechtenraaf

Foto: Shutterstock. Amerikaanse kritiek op toelating Cuba, China en Rusland tot VN-Mensenrechtenraaf

Uncategorized

Amerikaanse kritiek op toelating Cuba, China en Rusland tot VN-Mensenrechtenraad

Thomas Panis

De lijst van nieuwe leden van de VN-Mensenrechtenraad is bekend, en oogst alvast heel wat kritiek. Onder de nieuwe leden vinden we enkele landen met een eerder dubieus palmares wat betreft het vrijwaren van burgerrechten.

De leden van deze raad worden geacht om “de hoogste standaarden te waarborgen in het ondersteunen en beschermen van mensenrechten”, aldus een VN resolutie. Sommige van de nieuwe leden lijken echter vrij ver verwijderd te zijn van dit ideaal. China organiseert vermoedelijk heropvoedingskampen voor religieuze minderheden, Cuba gooit dissidenten in de gevangenis en Rusland maakt politieke oppositie schijnbaar onmogelijk. Ook Oezbekistan en Pakistan staan niet gekend als vaandeldragers van de mensenrechten.

Mike Pompeo, minister van buitenlandse zaken in de regering-Trump, bekritiseerde de regels van de instelling omdat ze “toelaten dat de ergste mensenrechtenschenders van de wereld verkozen worden in de raad”. De VS verlieten deze raad al in 2018, vooral wegens haar agressieve houding tegenover Israël. Nikki Haley, toenmalig vertegenwoordiger van de VS bij de VN, noemde de raad toen “hypocriet en egoïstisch”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Thomas Panis (°1984, Antwerpen) is arts en bijgevolg goed geplaatst om over geneeskundige en wetenschappelijke thema's te schrijven. Daarnaast boeien ook geopolitiek en de Amerikaanse politiek in het bijzonder hem.

Plaats een reactie

Delen