Uncategorized

“Er komt een dag dat de Britten terugkeren”

Anton Schelfaut

Europarlementslid en voormalig premier Guy Verhofstadt (Open Vld) is tevreden dat een no-dealscenario vermeden is. Dat heeft hij gezegd in een interview met De Morgen. “Ik denk dat iedereen nu zegt: wat is het voordeel van vertrekken?”

Guy Verhofstadt verwacht dat het Europees Parlement het handelsakkoord vlot zal goedkeuren. “Het is een akkoord dat de EU en haar eenheidsmarkt veiligstelt en ons tegen valse concurrentie beschermt. Het tegendeel was onze grote vrees.”

Toch beantwoordt het akkoord niet helemaal aan zijn verwachtingen. “Het Europees Parlement had een veel ambitieuzer akkoord in gedachten. We wilden het liefst een associatie-overeenkomst, maar met de nieuwste Britse regering onder Boris Johnson was dat onbegonnen werk. Wat eruit gekomen is, is het minimum minimorum dat nodig is om een no-dealscenario te vermijden”, aldus Verhofstadt.

Of de EU met dit akkoord voorkomt dat andere lidstaten ook opstappen? “Ja. Nigel Farage pochte vier jaar geleden dat iedereen hun voorbeeld zou volgen. Ik denk dat iedereen nu zegt: wat is het voordeel van vertrekken? Eigenlijk geven de bevolkingen in peilingen al het antwoord. Zelfs in eurosceptische lidstaten is een meerderheid voor de EU en zes op de tien Britten zouden nu voor lidmaatschap stemmen. Het zal een tijd duren, maar er komt een dag dat de Britten terugkeren”, besluit Verhofstadt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Delen