(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Mahdi: “Ambitie om gesloten centra sneller te realiseren blijft”

Pieter Van Berkel

In een antwoord op een parlementaire vraag van Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove herhaalde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) dat het de ambitie blijft om de realisatie van de gesloten centra te versnellen”.

Eerder liet staatssecretaris Mathieu Michel (MR), verantwoordelijk voor de Regie der Gebouwen, verstaan dat de twee nieuwe aangekondigde gesloten opvangcentra niet voor deze legislatuur zullen zijn. “Nu we voor Zandvliet uitgaan van een nieuwbouw dient er – na goedkeuring door de ministerraad – rekening gehouden te worden met een termijn van minstens vijf jaar, exclusief verhuis en inrichting”, zei Michel. Voor het andere centrum wordt rekening gehouden met een gelijkaardige timing.

Dries Van Langenhove: “Fake news”

Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove richtte zich donderdag in de Kamer van Volksvertegenwoordigers tot staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V), met een vraag over de stand van zaken van de gesloten centra.

“U had er niet op gerekend dat de nieuwe staatssecretaris Mathieu Michel zijn mond voorbij zou praten en zou toegeven dat de nieuwe gesloten terugkeercentra er helemaal niet tijdens deze legislatuur komen”, zei Van Langenhove, die de staatssecretaris beschuldigde van “bewust of onbewust fake news” te verspreiden. 

Staatssecretaris Mahdi: “Bedoeling is om sneller dan gepland nieuwe centra te bouwen”

In zijn antwoord herhaalde Mahdi dat hij prioritair werk zou maken van de centra. “Michel en ik zitten op dezelfde golflengte wat betreft de ambitie om de realisatie van de centra te versnellen”, reageerde Mahdi.

“Een nieuw centrum bouwen, dat vergt tijd en de bedoeling is om sneller te gaan dan wat gepland is”, aldus de staatssecretaris. “Zandvliet en Jumet bestaan voorlopig enkel in krantenknipsels. Het is gemakkelijk om van een tweet naar een krantenartikel te gaan. Het is moeilijker om van een krantenartikel naar bakstenen te gaan. Het is daarvoor dat ik zal zorgen, maar dat gebeurt door hard en in stilte achter de schermen te werken. U mag erop rekenen dat ik hier de komende maanden aan zal werken.”

“U herinnert aan de gebroken beloftes van de heer Francken, uw voorganger”, besloot Van Langenhove. “Dat maakt uw beleid niet beter.  Als u zegt dat er meer sereniteit in het debat moet komen, begin dan zelf, begin zelf met het geven van transparante en correcte informatie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Delen