Uncategorized

Technologiebedrijven halen miljarden op

Redactie Geld en Economie

Begin dit jaar werd de Engelse start-up Hopin nog geschat op 31 miljoen euro. Het bedrijf is gespecialiseerd in virtuele evenementen en had bij de start het jaar zeven werknemers op de loonlijst. Ondertussen worden de Londenaars geschat op bijna 1.75 miljard euro. Met een reeks van kapitaalrondes in de loop van het jaar konden durfkapitalisten instappen. Het ging snel en zelfs zonder al te veel financiële vormfeiten, rijfde het jonge bedrijf enorme bedragen binnen. En Hopin is niet alleen.

Discord. Waarde? Ongeveer 3 tot 6 miljard euro zou het sociale mediaplatform waard zijn.

De wereld – en dan vooral ook het hele economische gebeuren – is op een paar maanden tijd helemaal veranderd. Ook start-ups zoals Discord en Robinhood zamelen meer geld in tegen torenhoge waarderingen. Allerhande belggers willen maar wat graag instappen. Nu binnenkort ook Airbnb naar de beurs te gaat, gaat het dak er helemaal af.

Naast de Corona shift is er ook nog het goedkope geld. Lage rentes zorgen er voor dat bellegers op zoek gaan naar investeringen waar wel wat meer risico aan vast hangt. Meer geld gaat richting de aandelenmarkt, en dat zorg ook voor een verhoogd aantal nieuwe beursintroducties. En ook de technologiebedrijven zelf gaan op zoek naar gewaagde overnames.

Airbnb. Waarde? Met een reissector in turbulente tijden lijkt die de voorbije jaren te variëren tussen de 15 tot 40 miljard euro.

Ook Wall Street kende een sterk aantal nieuwe software noteringen. Daarbij ook heel wat minder bekende bedrijven – althans bij het grote publiek – doe de poorten van de aandelenbeurs wisten open te gooien. De JFrog, SnowFlakes en Sumo Logic’s van deze wereld konden heel wat geld ophalen.

Woensdag is het de beurt aan DoorDash dat waardeert rond de 30 miljard euro. Doordash is een maaltijdbezorger opgericht in 2013 door een aantal viertal universiteitsstudenten.

7 medewerkers begin van het jaar en ondertussen 1.75 miljar euro waard

Later is het de beurt aan Airbnb die ondanks de instorting van de reissector toch nog naar de beurs wil trekken. In juni wist Discord – een platform voor sociale media – dan weer zichzelf te waarderen op 3 miljard euro. Maar het bedrijf staat klaar voor een nieuwe kapitaalronde die de waardering op 7 miljard zou zetten.

Voorlopig lijkt er nog niet meteen een einde te komen aan de hoge waardering van de jonge techbedrijven. Durfkapitalisten hebben nog heel wat geld veil voor zowel bekende als minder bekende tech-beloften.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Micro- en macro-economie, bank- en financiewezen, reële / crypto / spookmunten, transfers waar er geen horen te zijn? Je leest het hier!

Delen