Barbara Pas: “Verlinden wil grootste politie-eenheid van Vlaams-Brabant verfransen”

Foto: Vlaams Belang. Barbara Pas: “Verlinden wil grootste politie-eenheid van Vlaams-Brabant verfransen”

Uncategorized

Barbara Pas: “Verlinden wil grootste politie-eenheid van Vlaams-Brabant verfransen”

Kristof Luypaert

“Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is zinnens Franstalige agenten in te zetten op de luchthaven van Zaventem.” Dat zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) in een persbericht. “Onze partij zal zich ten stelligste verzetten tegen dit nefaste voornemen.”

Om een tekort aan Nederlandstalige agenten weg te werken zou minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) Franstalige agenten structureel inzetten in onze nationale luchthaven bij de luchtvaartpolitie van Brussel Nationaal (LPA Brunat).

“Meer bepaald zal er een Franstalige afdeling worden opgericht van LPA Brunat. De grootste politie-eenheid van de provincie Vlaams Brabant, of zal deze dienst tweetalig worden gemaakt. Met inbegrip van een hoger kader van Franstalige officieren”, aldus Pas.

Voor Barbara pas is dat “vanzelfsprekend onaanvaardbaar”. Ook juridisch zou dat voornemen niet door de beugel kunnen volgens Pas.  “Gelet op artikel 4 van de Grondwet dat België indeelt in vier taalgebieden en gelet op de taalwet in bestuurszaken”.

Barbara Pas (VB): “Op lange termijn zal Verlindens kortzichtige oplossing enkel grote problemen geven”

“Ik heb de minister onlangs gewezen op de problematiek van het uitschrijven van Franstalige processen-verbaal aan inwoners uit het Nederlandse taalgebied”, vervolgt Pas.

Voor het Vlaams Belang ligt de oplossing voor het tekort aan Nederlandstalige agenten “zeker niet het inzetten van Franstaligen in het Nederlandse taalgebied”.

Vlaams Belang wil daarom intensieve wervingscampagnes bij Vlamingen te houden en het statuut aantrekkelijker te maken. Zo hoopt de partij dat er zich spontaan meer Nederlandstalige kandidaten zouden aanmelden.

Vlaams Belang is dan ook van plan de minister te interpelleren. “Ik wil van de ‘juriste’ Verlinden vernemen op welke juridische gronden ze haar plannen denkt te kunnen realiseren. En vooral hoe ze een en ander meent te kunnen rijmen met de Grondwet en met de taalwet in bestuurszaken”, besluit Pas.

Pas vroeg inmiddels ook het advies van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht en kondigt aan de zaak “op de voet te blijven volgen”.

Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden zelf zit momenteel in het overlegcomité en is momenteel niet bereikbaar voor een reactie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen