6 maand cel en 8.000 euro wegens spandoek "Stop Islamisering"

Foto: Luc Vermeulen/Facebook. 6 maand cel en 8.000 euro wegens spandoek "Stop Islamisering"

Uncategorized

6 maanden cel en 8.000 euro wegens spandoek “Stop Islamisering”

Kristof Luypaert

In Mechelen stonden vandaag vier leden van Voorpost terecht. Het Mechels parket vervolgt hen wegens een protestactie met een spandoek met daarop “Stop Islamisering. Procureur Philippe Van Ingelgem dagvaardde het viertal wegens “aanzetten tot haat en geweld tegen de moslimbevolking”. Het parket vordert zes maanden gevangenisstraf en een boete van 8.000 euro. Nooit eerder vervolgde een parketmagistraat manifestanten die een vreedzame protestactie hielden, op basis van een spandoek. Het proces wordt een testcase voor de vrijheid van meningsuiting.

De manifestanten, waaronder ook de gekende voorpost voorman Luc V. zijn opgepakt door de Mechelse Politie. Ze protesteerden tegen het feit dat moslims in coronatijden de week voordien in Mechelen wél mochten samenkomen. Open Vld burgemeester Alexander Vandersmissen gaf echter geen toestemming voor de manifestatie van Voorpost.

In de ogen van substituut Van Ingelgem maakten zij zich hierdoor schuldig aan het aanzetten tot haat of geweld tegen de moslimgemeenschap. De Procureur probeert de rechtbank te overtuigen dat hun actie een daad was die aanzet tot haat of geweld. De uitspraak in de zaak is van groot belang voor de vrije meningsuiting.

Procureur Van Ingelgem: “Er worden nu ook proactieve daden gesteld om strafbare feiten te voorkomen”

Parketmagistraat Van Ingelgem haalde er in zijn argumentatie zelfs de Tweede Wereldoorlog bij.

“Deze mannen zien zichzelf als de ‘redders van de maatschappij’. De gedachten zijn vrij maar van zodra ze jouw hoofd verlaten, moet je de spelregels volgen. De vrijheid van meningsuiting zoals ze in onze grondwet staat, is aan enkele wettelijke restricties onderworpen. Zo mag ze niet in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Bovendien is de wetgever sinds 1831 geëvolueerd en worden nu ook proactieve daden gesteld om strafbare feiten te voorkomen en niet enkel te ‘genezen’ wanneer het te laat is. Als er in 1939 wetgeving was geweest om dit te bestraffen, waardoor mensen niet geïndoctrineerd konden worden door pamfletten of spandoeken, dan was er geen Tweede Wereldoorlog geweest.”

“Wanneer een actie vanuit xenofobie aanzet tot angst, haat of geweld tegen een bepaald geloof, dan is dat een misdrijf. De boodschap van deze mannen, het gedachtegoed dat ze uitdragen en de manier waarop ze ermee willen omgaan – “verzet is de enige optie” – heeft tot doel het publiek angst aan te jagen voor moslims en aan te zetten tot geweld. Hun vijandbeeld is duidelijk en de manier waarop er volgens hen mee moet worden omgegaan ook. Ik vorder voor alle vier een effectieve celstraf van zes maanden en boete van 8.000 euro.”

Procureur Van Ingelgem haalde ook enkele Facebookberichten van Voorpost  boven. Maar omdat het parket die niet eerder bij het dossier had gevoegd stuitte dit op protest bij de verdediging. De debatten gaan verder op 14 april.

Dries Van Langenhove: “Tijd om schouder aan schouder te staan tegen deze staatsterreur”

Kamerlid Dries Van Langenhove reageert op zijn Facebookpagina: “Hier word ik echt woedend van. Mensen zoals deze actievoerders, maar ook de 10 activisten van Schild & Vrienden die nu terechtstaan, zijn de kanaries in de koolmijn. Als het hen lukt om ons te pakken, zal het niet lang duren voor ook u aan de beurt bent. Het is tijd om schouder aan schouder te gaan staan, tegen deze staatsterreur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

2 gedachten over “6 maanden cel en 8.000 euro wegens spandoek “Stop Islamisering””

  1. Vorige zomer had alleen de provincie Antwerpen een avondklok. In Brussel waren andere uren van kracht voor de avondklok. Regionale verschillen in maatregelen/versoepelingen zijn dus best mogelijk. Het is de logica zelf dat Vlaanderen vlugger versoepelt als Vlaanderen vlugger vaccineert.

Plaats een reactie

Delen