Uncategorized

Jelle Van Damme dweilt geen flank meer af

Redactie Sport

Voetballer Jelle Van Damme (°83) houdt het professioneel voetbal definitief voor bekeken. Dat kondigde de Waaslander vandaag zelf aan in een Instagram post. Van Damme zat ondertussen al een half seizoen zonder profcontract.

De rijzige linkspoot met de kenmerkende, energieke speelstijl kende een meer dan verdienstelijke carrière in binnen- en buitenland. Zijn profcarrière startte onder Franky Van der Elst bij Germinal Beerschot, waarop omzwervingen met wisselend succes volgden in Nederland (Ajax), Engeland (Southampton) en Duitsland (Werder Bremen). Echt helemaal doorbreken deed hij pas bij Anderlecht waarvoor hij bijna 150 wedstrijden speelde in het eerste elftal.

Na een dispuut over contractverlenging – maar nog steeds met een mooie winst op de transfer voor Anderlecht – ging de Lokeraar opnieuw aan de slag in de Premier League, deze keer bij de Wolverhampton Wanderers. Dat werd geen groot succes, waarna hij naar België terugkeerde voor wellicht zijn meest memorabele periode: die bij Standard Luik. Hij zou er uiteindelijk meer dan 200 wedstrijden spelen, vaak op het middenveld. Hij trof er ook 22 keer raak.

Ondanks zijn Anderlecht verleden – niet evident voor de vurige, Luikse supporters – groeide hij aan de boorden van de Maas uit tot een cultheld.

In 2016 stak Van Damme de grote plas over. Bij MLS club ‘LA Galaxy’ speelde hij uiteindelijk 55 wedstrijden. Hij zou er in zijn laatste maanden ook de kapiteinsband dragen.

Royal Antwerp FC werd de volgende halte. Het was meteen ook de laatste club waar Van Damme sportieve successen kon neerzetten. Zoals wel vaker in zijn carrière, boterde het echter toch niet helemaal met bestuur en coach. Einde contract kon hij naar een nieuwe club op zoek. Dat werd uiteindelijk jeugdclub Sporting Lokeren, maar door het faillissement van de Wase club liep dat af op een sisser. Nadien wist de verdediger geen profcontract meer te versieren.

Jelle Van Damme kwam ook 31 keer in actie voor de Rode Duivels. In zijn prijzenkast staan uiteindelijk 4 titels, 3 bekers en 2 supercups.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
De sportredactie van PAL NWS volgt voor u niet alleen cafésporten zoals darts en voetbal. Ook voor prestaties op de weg, in het veld, op de piste en in de ring kan u bij ons terecht.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen