Tweede Avrox zaakvoerder al in Belgische gevangenis: parket hult zich in stilzwijgen over mondmaskeraffaire
Binnenland politiek

Vandenbroucke bestudeert advies Hoge Gezondheidsraad over ’toxische’ stoffen in Avrox mondmaskers

Kristof Luypaert

In een reactie aan PAL NWS heeft de woordvoerder van minister Frank Vandebroucke bevestigd dat de minister het adviesrapport van de Hoge Gezondheidsraad bestudeert: “Dat verslag is ons dinsdagavond laat bezorgd, en we zijn die adviezen momenteel aan het bekijken“, bevestigt woordvoerder Arne Brinckman. “Van zodra er meer informatie is zullen we die ook vrijgeven”, klinkt het.

Dinsdagavond meldde RTBF in het journaal dat een uitgelekt rapport van Sciensano wees op een ernstig gevaar voor gezondheidsproblemen met de mondmaskers die door defensie besteld zijn bij het Luxemburgse bedrijf Avrox. In totaal bestelde de regering voor een bedrag van ca. 40 miljoen euro’s stoffen mondmaskers. Het grootste deel daarvan kwam van bij Avrox.

Het probleem stelt zich dat uit een rapport van Sciensano, dat vooralsnog geheim werd gehouden, is gebleken dat er aanwezigheid is van ‘nano zilver partikels’. PAL NWS onthulde vanochtend op basis van betrouwbare bronnen dat de Hoge Gezondheidsraad een gedetailleerd rapport en advies heeft overgemaakt aan Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). In dat rapport adviseert de Hoge Gezondheidsraad om de maskers niet meer te gebruiken.

De woordvoerder van Vandenbroucke bevestigt woensdagochtend ook de ontvangst van dat advies en stelt dat de minister op dit moment, samen met andere departementen de adviezen bekijkt.

Na het bestuderen van het rapport zal in elk geval snel een politieke beslissing moeten volgen om dit probleem op te lossen.

In juni 2020 deelde de federale overheid gratis beschermende stoffen maskers uit die elke burger kon ophalen bij de apotheek. Deze maskers, geleverd door het Luxemburgse Avrox zorgden eerder al voor de nodige opschudding op het vlak van de keuze van leverancier en de procedures. Nu blijken de mondmaskers ook nog eens negatieve gevolgen te kunnen hebben voor de gezondheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen