VB voert actie aan kabinet Jambon: "Snoei in subsidies voor diversiteit en links activisme"

Subsidies

Uncategorized

VB voert actie aan kabinet Jambon: “Snoei in subsidies voor diversiteit en links activisme”

Pieter Van Berkel

Oppositiepartij Vlaams Belang voerde woensdag actie aan het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). De partij hekelt het Vlaamse subsidiebeleid en beschuldigt Jambon ervan “zonder democratisch draagvlak het multiculturele en links-activistische middenveld op zijn wenken te bedienen”.

“Het beleid van de Vlaamse Regering-Jambon is ontegensprekelijk naar links opgeschoven”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens. “Er gaat steeds minder aandacht naar de eigen cultuur en individuele verantwoordelijkheid.” De partij verwijst naar eerdere beloftes en uitspraken van Jambon, die onder meer verklaarde dat rekening gehouden moest worden met het signaal van de kiezer.

Etnisch-culturele organisaties

Uit het subsidiebeleid van de regering-Jambon blijkt het tegendeel, zo vindt het Vlaams Belang. De partij identificeerde 18.164.328,14 euro aan subsidies voor “multiculturele en links-activistische” projecten of organisaties. Er wordt verwezen naar de 70 miljoen euro die jaarlijks het sociaal-cultureel volwassenenwerk vloeit, dat volgens de partij “gedomineerd wordt door linkse activistische en zogenaamd ‘etnisch-culturele’ organisaties, waarvan de segregerende invloed de voorbije jaren al manifest is gebleken”.

Van die ‘etnisch-culturele’ organisaties krijgt de Turkse Unie jaarlijks 398.393,53 euro aan subsidies, de concurrerende Unie van Turkse Verenigingen krijgt jaarlijks 345.005,80 euro en de Federatie van Marokkaanse Verenigingen ontvangt €387.824,77.

Daarnaast “wordt ook het opengrenzenactivisme gul bediend”, aldus Janssens. “Zo vangt Vluchtelingenwerk, dat de immigratiewetten van dit land voor rechtbanken aanvecht, 233.832,73 euro. En Refu Interim, dat zelfs illegalen werk verschaft, 172.500,00 euro. Interculturele organisaties die vooral als doel hebben permanent de slachtoffercultuur op te poken, worden eveneens goed bedeeld. Zo ontvangt Kifkif jaarlijks 265.016 euro en Hand in hand tegen racisme 215.722,56 euro.”

Naast Jambon worden ook andere ministers van de Vlaamse regering geviseerd. Zo hekelt het Vlaams Belang de 800.000 euro subsidies die naar “multiculturele clubjes” als het Minderhedenforum en Join.Vlaanderen gaan, die onder de bevoegdheid van minister van Integratie Bart Somers (Open Vld) vallen. Volgens de partij maakte het Vlaamse integratiebeleid onder de liberale minister “een forse ruk naar links”.

Ook minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V) krijgt een veeg uit de pan. “Ook in haar tewerkstellingsbeleid worden worden miljoenen euro’s belastinggeld gepompt in projecten die uitsluitend gericht zijn op allochtone doelgroepen”, zegt Janssens. “Omdat Vlaamse – kansarme of langdurige – werklozen hier geen beroep op kunnen doen, houdt dit overigens een discriminatie in.”

Janssens: “Er moet bespaard worden op deze projecten”

“Geconfronteerd met onze bezwaren over de gesubsidieerde organisaties en de manifeste eenzijdigheid van de subsidies, blijft Jambon zich verschuilen achter ‘onafhankelijke’ beoordelingscommissies die zelf dus allerminst pluralistisch zijn en waar een linkse ‘ons-kent-ons’-cultuur heerst”, zegt de Vlaams Belang-fractieleider.

Om het pleidooi kracht bij te zetten trok het Vlaams Belang met symbolische koffers nepgeld, met daarop de naam van een van de gesubsidieerde organisaties, naar het kabinet van de Vlaamse minister-president. “Op elke koffer staat de naam van één van de talrijke gesubsidieerde links-activistische of etnisch-culturele organisaties of betoelaagde projecten waarop volgens onze partij niet alleen kan, maar zelfs móét bespaard worden”, besluit Janssens.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen