Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). Photo News.

Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). Photo News.

Uncategorized

Vlaamse Regering spendeert ruim 3,7 miljoen euro aan buitenlandse onderzoeksinstellingen

Kristof Luypaert

Vlaams Belang vindt dat de Vlaamse Regering te veel geld uitgeeft aan buitenlandse onderzoeksinstellingen. Uit een parlementaire vraag van Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (VB) aan alle Vlaamse ministers blijkt dat, sinds het begin van deze legislatuur, al ruim 3,7 miljoen euro is uitgegeven aan onderzoeksopdrachten van buitenlandse instellingen. Slagmulder vraagt zich af of “al deze dure studies hun belastinggeld wel waard zijn’ . Hij wilde ook weten of deze “daadwerkelijk leiden tot nuttige beleidsaanbevelingen”. Zijn partij wil meer betrokkenheid en hoopt op een grotere bijdrage van Vlaamse onderzoekscentra.

De Vlaamse Regering maakt gebruik van voorafgaande wetenschappelijke onderzoeken en studies om haar beleidsdoelstellingen concreet uit te voeren. Normaliter vertrouwt ze die opdrachten toe aan universiteiten en studie- en consultancybureaus in Vlaanderen. Sinds juni 2019 bedragen die uitgaven 3,7 miljoen euro inclusief btw.

Het Vlaams Belang stelt zich vragen bij de besteding van zoveel Vlaams belastinggeld aan buitenlandse studiebureaus. “Onze universiteiten of studiebureaus in Vlaanderen kunnen ook de nodige expertise en/of competentie hebben om onderzoeken te laten uitvoeren, maar daar werd amper beroep op gedaan”, reageert Slagmulder. “Bovendien is de efficiëntie van deze studies in het buitenland tot op heden nog niet aangetoond.” 

De hamvraag is natuurlijk of al deze studies ook daadwerkelijk leiden tot nuttige beleidsaanbevelingen. Ook tijdens deze legislatuur zijn nog studies en onderzoeken gepland. Deze verlopen via de procedure voor de aanbesteding van een overheidsopdracht. “Onze universiteiten en onderzoekscentra moeten meer betrokken worden om hier onderzoek te verwezenlijken dat een bijdrage levert aan het Vlaams regeringsbeleid”, meent Slagmulder. 

Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) antwoordde dat ze op dit ogenblik nog niet kon meedelen of de geplande onderzoeken opnieuw naar buitenlandse instellingen zullen gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen