Vlaanderen voorziet 1 miljard voor heropstart bedrijven

Foto: Photonews. Vlaanderen voorziet 1 miljard voor heropstart bedrijven

Uncategorized

Vlaanderen voorziet 1 miljard voor heropstart bedrijven

Pieter Van Berkel

De Vlaamse regering heeft een budget van 1 miljard euro vrijgemaakt om Vlaamse bedrijven te helpen met hun heropstart. Dat schrijft De Tijd.

Waar het relancebeleid van de Vlaamse overheid eerst was toegespitst op noodhulp, verschuift de focus nu naar het heropstarten van de bedrijven. Daarvoor voorziet de Vlaamse regering een budget van zo’n 1 miljard euro.

Leningen

Het gaat onder meer om coronaleningen op drie jaar om het werkkapitaal van bedrijven weer op niveau te krijgen. 400 bedrijven kregen al zo’n lening. Er is nog altijd 330 miljoen euro beschikbaar voor bijkomende leningen. Daarnaast is er het Welvaartsfonds, dat samen met banken en privé-investeerders via achtergestelde leningen 500 miljoen euro ter beschikking stelt.

Ook voorziet de regering 200 miljoen euro aan belastingvoordelen aan wie fiscaalvriendelijk in kmo’s investeert, door middel van een ‘winwinlening’ en het vriendenaandeel. Tot slot schiet de Vlaamse overheid met de handelshuurlening tot vier maanden huur voor aan een eigenaar die huur kwijtscheldt.

1,5 miljard euro aan waarborgen

Naast die 1 miljard voorziet de Vlaamse regering ook 1,5 miljard euro aan waarborgcapaciteit, via Participatiemaatschappij Vlaanderen. Terwijl de Vlaamse regering in de eerste fase vooral met premies werkte, werkt ze nu met leningen en waarborgen. De overheid zou dat geld dus normaal gezien moeten terugkrijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen