Zuhal Demir (N-VA) wil hogere GAS-boetes voor sluikstorten

Foto: Shutterstock. Zuhal Demir (N-VA) wil hogere GAS-boetes voor sluikstorten

Uncategorized

Zuhal Demir (N-VA) wil hogere GAS-boetes voor sluikstorten

Anton Schelfaut

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) wil de maximum GAS-boetes voor sluikstorten verhogen van 350 euro naar 500 euro. Daartoe heeft ze een voorstel ingediend bij federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Die liet weten het voorstel in overweging te zullen nemen. Dat schrijft De Standaard.

“Naast een verhoging van de pakkans en dus een striktere handhaving op het terrein, zijn doeltreffende en afschrikwekkende boetes voor overtreders noodzakelijk voor de strijd tegen zwerfvuil”, meldt Zuhal Demir zaterdag.

Eind vorig jaar bleek dat het zwerfvuil met 14 procent gestegen was ten opzichte van 2017. Zo staat te lezen in het rapport huishoudelijke afvalstoffen 2019. “Vlaanderen doet het op quasi alle vlakken goed in de circulaire economie, maar niet als het gaat om zwerfvuil. De doelstelling om 20 procent minder zwerfvuil te hebben tegen 2022 ligt helemaal niet binnen handbereik”, zei Demir in december.

Daarom pleitte de minister voor een verhoging van de pakkans en een verhoging van de maximum GAS-boetes van 350 euro naar 500 euro. Ze legde de vraag voor aan bevoegd federaal minister Annelies Verlinden.

Minister Verlinden reageerde positief en zal weldra met een evaluatie naar het parlement gaan. “Het evaluatieverslag zal wellicht ook de aanleiding zijn voor een aanpassing van de wet. Ik zal uw voorstel daarbij in overweging nemen. Temeer daar uit resultaten van een recente bevraging bij relevante actoren blijkt dat men de maximale boetegrens ook zou wensen te verhogen”, aldus Verlinden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen