Partijcongres AfD kent vroegtijdig slot wegens uiteenlopende visies over oorlog in Oekraïne

Screenshot AfD - Facebook

Uncategorized

AfD vanaf nu in vizier van inlichtingendienst: “mogelijk extremistisch”

Ruben Notteboom

De binnenlandse veiligheidsdiensten van Duitsland nemen de rechtse oppositiepartij Alternative für Deutschland in het vizier. De partij zou namelijk mogelijk extremistisch zijn en wordt daarom nu als verdacht gezien. Dat wil zeggen dat de veiligheidsdiensten de partijleden in de gaten mogen houden. Dat melden verschillende media zoals Der Spiegel.

AfD is de grootste oppositiepartij en de op twee na grootste partij in het Duitse nationale parlement. De partij staat bekend voor een rechts-nationalistische retorica, eurosceptische visie en streeft naar een Europa met sterke grenzen en veel nationale autonomie.

AfD is vooral populair in het voormalige Oost-Duitsland, de vroegere DDR. De DDR was een soort communistische vazalstaat van de Sovjetunie. In die deelstaten haalt DDR meer dan 20% van de stemmen.

Wie wordt de opvolger van Merkel?

Nu nemen de inlichtingendiensten dus de AfD in het vizier. De voorzitter van de nationale inlichtingendienst, Thomas Haldenwang, zou vandaag alle Duitse deelstaten op de hoogte hebben gebracht van die beslissing. Hoewel er geen officiële bevestiging is van deze informatie, werd het door meerdere Duitse media meegedeeld. De AfD-voorzitter Tino Chrupalla noemde die beslissing “schandalig”.

Op 26 september vinden namelijk nieuwe verkiezingen plaats in Duitsland. Het tijdperk van Angela Merkel komt langzaamaan in zicht, maar haar opvolger zou wel al bekend zijn. Indien de CDU de grootste blijft, zal de opvolger van Angela Merkel Armin Laschet worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “AfD vanaf nu in vizier van inlichtingendienst: “mogelijk extremistisch””

  1. Ik waarschuw al maanden voor deze tendens. Hoelang nog voor VB en N-VA ook worden gecatalogeerd als extreem-rechts en staatsgevaarlijk. Als het proces tegen Voorpost als indicatie geldt, niet lang meer of alle Vlaams-Nationalisten zijn terroristen.

  2. Ik heb ooit gelezen dat leden van de gestapo na het débâcle in 1945 overgestapt zijn naar de Stasi. Hitler is weg, de muur is weg, de Stasi is gewoon van naam veranderd.

Plaats een reactie

Delen