Belgische IS-vrouwen in Syrië spoorloos

Foto: Shutterstock. Belgische IS-vrouwen in Syrië spoorloos

Uncategorized

Belgische IS-vrouwen in Syrië spoorloos

Pieter Van Berkel

De Koerden in Noordoost-Syrië zijn de controle kwijtgeraakt over het gevangenkamp Al-Hol, waarin tal van IS-vrouwen zitten. Islamitische Staat zwaait nu de plak over het kamp. Dat schrijft De Morgen.

Een groep Belgische artsen en psychologen zou normaal gezien vorige week naar het kamp zijn afgereisd om DNA-stalen van IS-vrouw Nora Verhoeven en haar vermoedelijke kinderen af te nemen. De vrouw vertrok in 2013 naar Syrië en werd veroordeeld op het Sharia4Belgium-proces.

“IS heeft Al-Hol in handen”

Verhoeven en enkele andere Belgische IS-vrouwen en -kinderen zijn nu echter spoorloos. Naar schatting zouden er nog zes Belgische vrouwen en twaalf kinderen in het kamp verblijven.

“De situatie in het kamp is volledig uit de hand gelopen”, zegt psycholoog Gerrit Loots (VUB). “IS heeft Al-Hol nu in handen en al een systeem met eigen rechtbanken opgericht. Dit jaar zijn er al tientallen mensen in het kamp gedood.” Het team wil de DNA-stalen verzamelen om de kinderen te kunnen repatriëren. Loots pleit ervoor om de vrouwen en kinderen zo snel mogelijk terug te halen.

“Ze weten niet meer precies wie er nog in het kamp zit”, klinkt het verder. “De voorbije maanden waren er al drie Belgische vrouwen met vier kinderen ontsnapt. We weten niet of ze via mensensmokkelaars op weg zijn naar Europa dan wel of ze zich bij IS hebben aangesloten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Belgische IS-vrouwen in Syrië spoorloos”

  1. Belgische IS-vrouwen in Syrië spoorloos (citaat). Hoe herkennen we het verschil tussen Belgische en niet-Belgische IS vrouwtjes? Ik stel voor gereputeerde experten, uit Lubeek en Mechelen, met connecties in de Syrische asiel business, in te schakelen.

Plaats een reactie

Delen