Bondskanselier Angela Merkel (CDU) (Shutterstock)

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) (Shutterstock)

Uncategorized

CDU krijgt klappen in Duitse deelstaatverkiezingen

Pieter Van Berkel

De CDU van Duitse bondskanselier Angela Merkel krijgt rake klappen in de deelstaatverkiezingen in Baden-Württemberg en Rijnland-Palts.

De CDU zou in Baden-Württemberg 23,6 procent van de stemmen halen, een verlies van vier procentpunten tegenover 2016. In Rijnland-Palts zou de partij van Merkel 26,5 procent van de stemmen halen, een verlies van 5,8 procentpunt tegenover de vorige verkiezingen. Het zou het slechtste resultaat voor de partij ooit zijn in beide deelstaten.

Populaire deelstaatpremiers

Secretaris-generaal van de CDU Paul Ziemiak erkende de nederlaag, maar schreef deze vooral toe aan het succes van de populaire groene en sociaaldemocratische deelstaatpremiers. In Baden-Württemberg haalden de Groenen onder leiding van de populaire deelstaatpremier Winfried Kretschmann 31 procent van de stemmen. In Rijnland-Palts haalt de sociaaldemocratische SPD 36,1 procent van de stemmen, onder leiding van de eveneens populaire deelstaatpremier Malu Dreyer.

De liberale FDP gaat er ook op vooruit. In Baden-Württemberg haalde de partij 10,4 procent van de stemmen, in Rijnland-Palts 5,6 procent. Ook het rechts-nationalistische Alternative für Deutschland incasseert, net als de CDU, klappen en haalt 11,5 procent in Baden-Württemberg en 10,5 procent in Rijnland-Palts.

De dubbele deelstaatverkiezingen zijn het startschot van het ‘Superwahljahr’ 2021. Dit jaar zijn er verkiezingen in maar liefst zes Duitse deelstaten, alsook voor het nationale parlement.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen