De pandemie weegt door op onze economie: ook investeringen uitgesteld

Foto Shutterstock: De pandemie weegt door op onze economie: ook investeringen uitgesteld

Uncategorized

De pandemie weegt door op onze economie: ook investeringen uitgesteld

Ruben Notteboom

Een kwart van de Vlaams steden en gemeenten besloot om geplande investeringen uit te stellen door de pandemie. Dat blijkt uit een grote rondvraag van Radio 2 en UGent en meldt onder andere HLN. Al van het begin van de pandemie wordt gewaarschuwd voor een economische crisis. De eerste cijfers tijdens en na de eerste golf leken dat te bevestigen. De Belgische economie is ruim 6% gedaald in 2020. Dat verklaart deels waarom de investeringen worden uitgesteld, maar zulk uitstel heeft op zijn beurt ook weer vaak een negatieve impact op de samenleving en de economie.

Volgens de VVSG, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, zouden 85% van alle Vlaamse gemeenten op één of andere manier een impact voelen van de coronacrisis. Een kwart stelt investeringen uit. Dat laatste wordt genuanceerd door Nathalie Debast van VVSG. Niet alle uitgestelde investeringen zijn een gevolg van de crisis volgens haar. 

Minder inkomen voor de gemeente

Gemeenten vrezen echter wel dat hun inkomen de komende tijd lager zal zijn, waardoor investeringen al sneller uitgesteld worden. Een gemeente heft namelijk belastingen op het inkomen van haar bewoners, maar de pandemie heeft velen zonder werk gezet, of heeft velen gedwongen minder te werken waardoor men minder verdient. Nu vele openbare gebouwen gesloten blijven, liggen bepaalde kosten wel lager. Maar in hoeverre dat op lange termijn een positieve impact zal hebben, zeker omdat de evenementensector er zwaar onder leidt, is nog onduidelijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen