Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (Shutterstock)

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (Shutterstock)

Uncategorized

Europese Commissie stelt vandaag ‘coronapaspoort’ voor

Pieter Van Berkel

De Europese Commissie stelt vandaag het zogenaamde ‘coronapaspoort’ voor, waarmee houders ervan kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn, een negatieve test hebben afgelegd of natuurlijke immuniteit tegen de ziekte hebben opgebouwd.

Houders van dit ‘digitale, groene certificaat’ zullen de normale reisbeperkingen tussen de verschillende EU-landen kunnen omzeilen. De toeristische sector en toeristische EU-lidstaten dringen al langer op het certificaat aan.

Discriminatie

Andere landen, waaronder België en Frankrijk, waarschuwden echter voor discriminatie van niet-gevaccineerde reizigers. Vandaar dat ook tests en natuurlijke immuniteit worden opgenomen in het plan.

Het certificaat “mag geen voorwaarde zijn voor de uitoefening van het recht van vrij verkeer en mag geen voorwaarde zijn voor het gebruik van grensoverschrijdende passagiersvervoerdiensten zoals luchtvaartmaatschappijen, treinen, bussen of veerboten”, aldus het ontwerpvoorstel.

Lidstaten zal gevraagd worden automatisch alle vaccinaties, met vaccins die door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zijn goedgekeurd, te erkennen. Daarnaast kunnen individuele lidstaten ook vaccinaties met Russische en Chinese vaccins erkennen, indien zij dat wensen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen