Van der Straeten wilde België koste wat het kost eerste EU-land met waterstofwet maken: “Hangt met haken en ogen aan elkaar”

Federaal minister Tinne Van der Straeten (Groen), Photonews

Uncategorized

Hoofd taskforce vaccinatie: “Afwerken vaccinatieschema tegen zomer blijft haalbaar”

Anton Schelfaut

Volgens Dirk Ramaekers, voorzitter van de Taskforce Vaccinatie, verloopt de vaccinatiecampagne in ons land zoals gepland. De vervroegde levering van het Johnson & Johnson-vaccin speelt daarbij een belangrijke rol. “Dat is momenteel de enige meevaller”, klinkt het.

“Dat de vaccins van Johnson & Johnson al vanaf eind april kunnen worden geleverd en toegediend, is de enige reden waarom het oorspronkelijke vaccinatieschema dat in december en januari werd opgesteld nog kans op slagen heeft tegen de zomer”, zegt Dirk Ramaekers.

De leveringen van Johnson & Johnson zouden in mei en juni op kruissnelheid moeten komen. Dat moet volgens de Taskforce Vaccinatie het vaccinatieschema in ons land versnellen en de opgelopen vertraging door minder leveringen van AstraZeneca compenseren. “Mei en juni worden dan heel belangrijke maanden voor de vaccinatiecampagne”, aldus Ramaekers. “Op basis van de eerste berichten over Johnson & Johnson hopen en verwachten we ook dat hun leveringen stabieler zullen zijn dan bij AstraZeneca.”

“Bij Pfizer is de doorlooptijd van een vaccin in de locatie van toediening zeven dagen omdat hun leveringen eigenlijk een droom zijn voor elke planner”, stelt Ramaekers. “Bij AstraZeneca is dat helemaal anders. Volgende week verwachten we van hen bijvoorbeeld 259.000 vaccins, maar de week nadien slechts 66.000. Uitnodigingen voor dat vaccin vertrekken pas wanneer de vaccins effectief geleverd zijn. Als AstraZeneca erin zou slagen stabieler te leveren, kunnen we dat aanpassen.”

Volgende maand verwacht ons land in totaal meer dan 2 miljoen coronavaccins. Die gaan in eerste instantie naar de 65-plussers en vanaf midden april ook naar patiënten met onderliggende aandoeningen. De rest van de bevolking zou vanaf juni aan de beurt komen. Tot nu toe zijn er 2,178 miljoen vaccins geleverd aan ons land. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Hoofd taskforce vaccinatie: “Afwerken vaccinatieschema tegen zomer blijft haalbaar””

Plaats een reactie

Delen