Ons land krijgt veroordeelde terroriste 'Mama Jihad' niet uitgezet

Foto: Photonews. Ons land krijgt veroordeelde terroriste 'Mama Jihad' niet uitgezet

Uncategorized

Ons land krijgt veroordeelde terroriste ‘Mama Jihad’ niet uitgezet

Pieter Van Berkel

Marokko werkt niet mee aan de uitzetting van de veroordeelde terroriste Malika El Aroud, alias ‘Mama Jihad’. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) pleit voor visumsancties voor landen die hun eigen onderdanen niet terugnemen.

De staatssecretaris wil landen van herkomst meer onder druk kunnen zetten om hun onderdanen terug te nemen. Hij zal tijdens de volgende Raadsvergaderingen van de Europese Unie voorstellen om het gemeenschappelijk Europees visumbeleid beter in te zetten als instrument bij terugkeer. “Terugkeer mag geen vrijblijvend voorstel blijven voor landen van herkomst”, zegt Mahdi. “Landen die goed meewerken kunnen beloond worden met visumgunsten, maar die visumgunsten moeten ingetrokken worden wanneer landen dat niet doen.”

‘Mama Jihad’

Aanleiding voor het demarche is de zaak rond ‘Mama Jihad’ Malika El Aroud, die men sinds 2019 probeert terug te sturen naar Marokko. El Aroud was lid van de Belgische cel van al Qaeda en was jarenlang actief binnen het jihadistisch milieu. Ze werd veroordeeld voor terrorisme, zat in de cel en verloor haar Belgische nationaliteit.

De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen oordeelde dat de vrouw haar terugkeerwoning mocht verlaten omdat haar vertrek niet georganiseerd kan worden. Marokko weigert de nodige documenten af te leveren om haar gedwongen terugkeer mogelijk te maken. Tegelijkertijd weigert ze vrijwillig te vertrekken.

“Dit is een dossier om echt cynisch van te worden”, zegt Mahdi. “De Dienst Vreemdelingenzaken heeft echt al het mogelijke gedaan om haar terug te sturen. Net als zoveel burgers raak ik hierover gefrustreerd dat het onmogelijk is om sommige mensen terug te sturen die hier niet mogen zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Ons land krijgt veroordeelde terroriste ‘Mama Jihad’ niet uitgezet”

Plaats een reactie

Delen