Oostenrijk en Denemarken produceren vaccins samen met Israël: EU niet blij

Foto Shutterstock: Oostenrijk en Denemarken produceren vaccins samen met Israël: EU niet blij

Uncategorized

Oostenrijk en Denemarken produceren vaccins samen met Israël: EU niet blij

Ruben Notteboom

Oostenrijk en Denemarken gaan samen met Israël coronavaccins produceren. Dat bevestigden beide premiers en meldt onder andere VRT. “We kunnen niet langer alleen afhankelijk zijn van de Europese Unie,” klinkt het.

De pandemie lijkt nog steeds ontembaar. Nieuwe varianten en mutaties bemoeilijken de strijd nog meer. Velen zijn niet meer tevreden met de aanpak van de Europese Unie. Oostenrijk en Denemarken willen daarom extra stappen ondernemen. De twee EU-landen hebben een deal gesloten met Israël om samen te werken.

Europese samenwerking en solidariteit in gevaar?

Daarmee schoppen ze echter tegen de schenen van de EU, want dat zorgt voor extra barsten in de Europese vaccinatiestrategie. De Unie legde namelijk de nadruk op gecoördineerde Europese samenwerking om Europese solidariteit te garanderen.

Volgens de Oostenrijkse kanselier, Sebastian Kurz, kan de pandemie alleen verslagen worden met wereldwijde samenwerking. We zullen volgens hem wel een normalere zomer hebben, maar “we moeten ons voorbereiden op de volgende fases van de pandemie na de zomer.” Volgens experten zal Oostenrijk alleen al 30 miljoen doses van het vaccin nodig hebben in de komende jaren. Enkel Europese samenwerking is daarom volgens Kurz onvoldoende. Ook Denemarken reageert met een gelijkaardig sentiment.

“We brengen unieke kennis samen,” zegt de Deense premier

De drie landen richten samen een fonds op om onderzoek, ontwikkeling en productie te financieren. Daarnaast zullen ze samen investeren in nieuwe fabrieken, zowel in Israël als Europa. Zo willen ze vaccintoevoer garanderen. “We brengen alle drie unieke kennis samen,” zegt de Deense premier Mette Frederiksen. “Een collectieve inspanning om de toegang tot vaccins te verbeteren en vermeerderen.”

Frankrijk reageerde alvast negatief op de nieuwe samenwerking. De Franse regering wil namelijk dat de samenwerking binnen een Europees kader prioritair blijft. Door samen te werken met niet-EU-landen, tarten Oostenrijk en Denemarken deze samenwerking volgens de Franse overheid. Frankrijk erkent echter wel dat er grote gebreken zijn, maar “pogingen tot afscheiding” zijn volgens hen niet het antwoord.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Oostenrijk en Denemarken produceren vaccins samen met Israël: EU niet blij”

  1. Oostenrijk en Denemarken gaan samen met Israël coronavaccins produceren. Dat bevestigden beide premiers en meldt onder andere VRT. “We kunnen niet langer alleen afhankelijk zijn van de Europese Unie,” klinkt het. Einde citaat. Waar wacht Vlaanderen op om dit uitstekend initiatief te volgen? Is Vlaanderen niet bevoegd? Welnu schaf dan het overbodige bestuursniveau af: Belgische of het Vlaamse.

  2. Oostenrijk en Denemarken hebben overschot van gelijk. Zij laten hun volksgezondheid niet afhangen van een falende EU. Dat de EU in heel het coronadossier faalt geven ze eigenlijk zelf toe door nu het Russisch vaccin te overwegen. Voor het bepalen hoeveel lawaai een stofzuiger in Europa mag maken, is de EU dan wel weer goed.

Plaats een reactie

Delen