Een beeld van Boekenbeurs van 2017. Foto Photonews

Uncategorized

Organisator Boekenbeurs bijna failliet: Vlaamse overheid sluit overname uit

Wim De Smet

De Vlaamse overheid wil kandidaat-overnemers bijstaan bij het redden van boek.be, de organisator van de jaarlijkse Boekenbeurs. Maar een overname sluit hij uit. Boek.be balanceert op de rand van het faillissement.

De vzw boek.be organiseert sinds 1932 de Boekenbeurs. Door het wegvallen van die Boekenbeurs, omwille van de coronamaatregelen, raakte de organisatie in financieel slechte papieren. De activa van de vzw staan intussen al te koop. De zoektocht naar een overnemer is gestart.

Commissie Cultuur

In de commissie Cultuur liet minister-president Jan Jambon weten dat de Vlaamse overheid de vzw alvast niet zal overnemen. Hij belooft wel te helpen bij het zoeken van een overnemer. “Boek.be is een privé-initiatief en het is niet direct aan de Vlaamse overheid om een commercieel geïnspireerde beurs over te nemen”, stelt Jambon. Omwille van het belang van de Boekenbeurs hoopt hij wel dat er op korte termijn oplossingen worden gevonden. De minister-president mikt op een participatieproject om de Boekenbeurs te redden.

Verschillende kandidaat-overnemers hebben zich intussen aangediend. Welke overnemer het uiteindelijk ook haalt, Jambon verwacht dat de letterensector betrokken wordt bij het project.

Boek.be kwam twee jaar geleden al in het oog van de storm omdat de organisator tot 2016 had geweigerd om Uitgeverij Egmont een standje te gunnen. Egmont geeft vooral boeken van rechtse auteurs en Vlaams Belang-kopstukken uit. Volgens boek.be was de uitgeverij een vehikel van Vlaams Belang, maar de rechter oordeelde uiteindelijk dat het discriminerend was om Egmont te weren.

Het jaarlijks budget voor de Boekenbeurs bedraagt 2,2 miljoen euro. Ieder jaar lokte het evenement zo’n 120.000 bezoekers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen