PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

PS-voorzitter Paul Magnette. Photo News

Uncategorized

Paul Magnette (PS) staat volledig achter nationale stakingsoproep

Wijnand Meeus

Paul Magnette, voorzitter van de Waalse socialisten PS, zegt voor ‘200 procent’ achter de oproep van de christelijke en socialistische vakbond tot een nationale actiedag op 29 maart. Dat vertelde hij op RTL-TVI zondag. “Ik ben het volledig eens met de werknemers”, klonk het.

Eerder deze week riepen de christelijke vakbond ACV en de socialistische vakbond ABVV op tot een brede actiedag met een staking in de private sector op 29 maart. Volgens de vakbonden verdient het personeel dat in ‘goedboerende’ sectoren aan de slag is, een loonsverhoging die hoger ligt dan 0.4 procent. Dit percentage werd naar voren geschoven door de Nationale Arbeidsraad voor de komende twee jaar. PS-voorzitter Magnette staat volledig achter deze staking. “Ik ben het volledig eens met de werknemers”, zegt hij. “Het is een staking tegen de werkgevers, niet tegen de regering.”

(Lees verder onder de tweet)

De werkgevers zijn het echter volledig oneens met de oproep. Volgens hen is het niet mogelijk hoger te gaan dan de afgesproken 0,4 procent omwille van de wankele economische situatie als gevolg van de coronacrisis. Ook MR-voorzitter Georges-Loui Bouchez heeft geen begrip voor de stakingsplannen.  “Een staking organiseren tijdens de ergste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog geeft blijk van gevaarlijke onverantwoordelijkheid”, schrijft hij op twitter. “Ik zou zo graag hebben dat ons land zou kunnen rekenen op moderne, verantwoordelijke en constructieve vakbonden.” Ook Rik Torfs stelt zich vragen bij de woorden van Magnette. “Angst voor PTB sterker dan verantwoordelijk staatsmanschap. Helaas”, reageert hij op het sociale media-platform.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen