De federale overheid moet binnen de zes maanden de taalwetgeving toepassen bij luchtverkeersleider Skeyes. Dat heeft de Raad van State beslist, na een klacht van drie Franstalige luchtverkeersleiders.

Foto: De toren van de luchtverkeersleiders van Skeyes. Photonews

Uncategorized

Raad van State veroordeelt federale overheid voor ontbreken taalkaders bij Skeyes

Kristof Luypaert

De federale overheid moet binnen de zes maanden de taalwetgeving toepassen bij luchtverkeersleider Skeyes. Dat heeft de Raad van State beslist, na een klacht van drie Franstalige luchtverkeersleiders. Zowel N-VA Kamerlid Bert Wollants als VB-fractieleider Barbara Pas zullen minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Groen) ondervragen over de kwestie.

De Franstalige luchtverkeersleiders hadden zich beklaagd bij de Raad van State over het ontbreken van taalkaders. Die taalkaders bepalen hoeveel procent Nederlands- en Franstaligen er in de verschillende geledingen van het bedrijf moeten zijn.

De drie klagers voerden aan dat skeyes zich moet houden aan de taalwetgeving. Maar in de realiteit zijn er geen taalkaders bij het bedrijf. Zijzelf ondervinden daar de nadelige gevolgen van. Zo argumenteerden ze dat zij meer opeenvolgende dagen moeten werken dan Nederlandstalige collega’s. Ze zouden ook niet kunnen deelnemen aan opleidingen omdat er niet genoeg Franstaligen zijn om hen te vervangen.

De Raad van State bestrafte in het verleden al meermaals het ontbreken van taalkaders bij de luchtverkeersleider en geeft de werknemers gelijk. Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet moet nu binnen de zes maanden taalkaders vaststellen voor het autonoom overheidsbedrijf. De dwangsom die de klagers hadden gevraagd is wel afgewezen.

Vlaamse oppositie kritisch voor Gilkinet

N-VA roept minister Gilkinet (Ecolo) intussen op om zo snel mogelijk zo’n KB uit te vaardigen dat de bijzondere situatie regelt op vlak van de taalwetgeving in bestuurszaken. De wet voorziet immers specifiek dat er voor de luchtverkeersleider bijzondere maatregelen kunnen worden genomen omwille van de bijzondere internationale context waarin Skeyes opereert. “Hoog tijd dat dit concreet wordt ingevuld zodat skeyes op dit vlak haar rol kan spelen”, zegt Kamerlid Bert Wollants (N-VA) die alvast een vraag indiende bij de minister om deze problematiek aan te kaarten.

Ook Vlaams Belang fractieleider Barbara Pas reageerde: “Ik neem kennis van de beslissing van de Raad van State, en wil erop wijzen dat verscheidene andere overheidsbedrijven al decennia geen taalkaders hebben, maar dan ten nadele van Vlaanderen. Ik denk onder meer aan de NMBS, aan Proximus, Bpost, De Munt en het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Ik zal hierover dan ook een parlementaire vraag indienen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen