Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

VS: “Aantal Chinese bedrijven vormt bedreiging voor nationale veiligheid”

Anton Schelfaut

De Verenigde Staten hebben vrijdag vijf Chinese bedrijven bestempeld als een “bedreiging voor de nationale veiligheid”. De Amerikaanse telecom- en mediawaakhond FCC beriep zich daarvoor op een wet uit 2019. Die heeft tot doel de bescherming van Amerikaanse communicatienetwerken.

Vijf Chinese bedrijven zijn door de Federal Communications Commission (FCC) bestempeld als een “bedreiging voor de nationale veiligheid”. Het gaat onder andere om smartphonemakers Huawei en ZTE. Verder wordt ook radioproducent Hytera genoemd. Hikvision en Dahua, wereldwijd de grootste verkopers van videobewakingscamera’s, vervolledigen de lijst. Dat schrijft De Tijd.

Een wet uit 2019 verplicht de FCC om producenten van telecommateriaal en -diensten te identificeren die “een onaanvaardbaar risico vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid of de veiligheid van Amerikaanse burgers”.

Vertrouwen herstellen

Jessica Rosenworcel, de waarnemende voorzitter van de FCC, hoopt op die manier het vertrouwen van de bevolking in ’s lands communicatienetwerken te herstellen. “Meer dan ooit zijn Amerikanen van die netwerken afhankelijk om te werken, school te lopen en toegang te hebben tot gezondheidszorg. We moeten ervoor zorgen dat dat veilig kan verlopen.”

“Met deze beslissing garanderen we dat fouten uit het verleden niet herhaald worden op een moment dat in ons land aan netwerken van de volgende generatie gebouwd wordt”, besluit de FCC-topvrouw.

De VS beschuldigen Huawei, bekend voor zijn smartphones en netwerkapparatuur, al langer van spionage. Het bedrijf zelf ontkent dit met klem.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen