Voorzitster Sofie Crommen. Foto Twitter

Voorzitster Sofie Crommen. Foto Twitter

Uncategorized

“20 miljoen euro klinkt fantastisch, maar het zijn eigenlijk slechts kruimels”

Wijnand Meeus

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt 20 miljoen euro vrij voor extra personeel en opnamecapaciteit in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Sinds de coronacrisis zou de nood aan psychische hulp voor kinderen sterk zijn gestegen. De Vlaamse vereniging voor kinder- en jeugdpsychiatrie reageert teleurgesteld. “20 miljoen euro klinkt fantastisch, maar het zijn eigenlijk slechts kruimels”, klinkt het.

“De laatste tijd zien we een duidelijke toename van de vraag naar opname in onze kinder- en jeugdpsychiatrie, ook op de psychiatrische diensten van onze algemene ziekenhuizen”, zegt minister Frank Vandenbroucke in een persbericht. “Kinderen en jongeren met ernstige problemen, zoals eetstoornissen of tekens van zelfverwonding. Kinderen die dus dringend hulp nodig hebben.” 

Vandenbroucke maakt daarom 20 miljoen euro vrij om extra personeel aan te trekken. “De bedoeling is dat die ingezet worden in een begeleidingstraject, met focus op de periode voor en na de opname. Om die kinderen en jongeren dus tijdelijk te begeleiden in hun thuissituatie. Die extra krachten laten ook toe om sneller te schakelen, waardoor ook sneller plaatsen vrijkomen voor nieuwe opnames”, aldus de minister van Volksgezondheid.

“Recht op zeker 40 miljoen euro”

De Vlaamse vereniging voor kinder- en jeugdpsychiatrie gingen deze ochtend in dialoog met minister Vandenbroucke en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om de problematiek aan te kaarten. De vereniging is blij met de hulp maar reageert toch teleurgesteld. “20 miljoen euro, dat klinkt fantastisch, maar eigenlijk ligt er 200 miljoen klaar voor de geestelijke gezondheidszorg”, klinkt het bij voorzitster Sofie Crommen. “Wetende dat kinderen en jongeren 20 procent van de totale bevolking uitmaken, hebben ze eigenlijk recht op zeker 40 miljoen euro.”

“En dan spreek ik nog niet over de historische achterstand die er is”, gaat Crommen verder. “De kinder- en jeugdpsychiatrie heeft al jaren een chronisch tekort aan middelen. We zijn blij dat er noodmaatregelen komen vanuit de overheid, maar onze hoop was dat er ook verder dan vandaag werd gekeken en dat er structurele investeringen zouden komen. Daarvoor zijn we vanmorgen eigenlijk naar de kabinetten van de ministers getrokken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen