Sammy Mahdi (CD&V) - Afbeelding: Photonews

Sammy Mahdi (CD&V) - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

50 miljoen euro extra voor asiel en migratie, Mahdi: “Niet langer enkel een velletje papier afgeven”

Anton Schelfaut

De federale regering investeert dit jaar 50 miljoen euro extra in asiel en migratie. Daarmee kan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) een kwart meer personeel aannemen. De krachtlijnen van de hervormingsplannen, die de regering donderdag goedkeurde, zijn een snellere procedure en een “aanklampend beleid”. Dat schrijft De Standaard.

“Niet langer enkel een velletje papier afgeven, maar een echt aanklampend beleid. Met extra personeel voor asielprocedure, begeleiding, vrijwillige en gedwongen terugkeer”, kondigt staatssecretaris Sammy Mahdi aan op Twitter.

Snellere procedure

De procedure duurt nu gemiddeld twee jaar. Daarmee behoort België tot de slechtste leerlingen van de Europese klas. Extra personeel moet de procedure herleiden tot zes maanden, beroep inbegrepen. Kortere procedures impliceren minder opvang en dus minder geld.

In afwachting van een antwoord wil Mahdi “iedereen nuttig bezighouden” door het aanleren van competenties. Die kunnen zowel op de Belgische arbeidsmarkt als in het thuisland steeds van pas komen, aldus de staatssecretaris.

Terugkeerbeleid

Om het terugkeerbeleid te optimaliseren, verdubbelt Mahdi het personeel bij de dienst Sefor (Sensibilisation, Follow-up and Return). Asielzoekers die het bevel krijgen om het grondgebied te verlaten, kunnen op die manier beter worden opgevolgd.

Verder zet de staatssecretaris ook in op een vrijwillige terugkeer. Fedasil-medewerkers gaan de straat op om asielzoekers goed te informeren. Tot slot wordt ook de begeleiding bij de zoektocht naar een “duurzame oplossing” in het land van herkomst versterkt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “50 miljoen euro extra voor asiel en migratie, Mahdi: “Niet langer enkel een velletje papier afgeven””

  1. ” Asielzoekers die het bevel krijgen om het grondgebied te verlaten, kunnen op die manier beter worden opgevolgd.”
    Ik ben zeer benieuwd hoe dat gaat verlopen. Ik ken personen die reeds meer dan 7 jaar illegaal in het land wonen. Ze kregen nadat ze uitgeprocedeerd waren ook het befaamde papiertje om het land te verlaten. Toch wonen ze hier nog altijd ongehinderd en betalen wij al hun “dringende” medische kosten. Zelf dragen ze totaal niets bij aan de maatschappij. Niemand die hen ook maar een strobreed in de weg legt. Terwijl hun thuisland absoluut niet gevaarlijk is voor hen.

Plaats een reactie

Delen