Illustratieve foto Shutterstock.

Illustratieve foto Shutterstock.

Uncategorized

Corona bezorgt NMBS financiële kater van 1 miljard euro

Anton Schelfaut

Volgens NMBS-CEO Sophie Dutordoir zal de coronapandemie de spoorwegmaatschappij eind dit jaar ongeveer 1 miljard euro hebben gekost. Dat heeft ze gezegd in een interview met De Tijd.

De resultatenrekening van de NMBS ontspoort dit jaar nog meer dan in het al rampzalige eerste coronajaar 2020. Vorig jaar maakte de NMBS een verlies van 360 miljoen euro. Spoorbazin Sophie Dutordoir verwacht dat het verlies dit jaar zal oplopen tot 400 miljoen euro. De NMBS had voor 2020 gerekend op een operationele winst van 108 miljoen euro. Door de verliezen en de gederfde winsten samen zal de pandemie de NMBS eind dit jaar ongeveer 1 miljard euro hebben gekost.

De verliezen lopen verder op omdat de vaste dotatie van de overheid dit jaar zakt. Die is immers gebaseerd op de reizigersaantallen van het jaar voordien, maar die waren door corona rampzalig. Bovendien kelderen ook de inkomsten uit de verkoop van tickets en abonnementen. “Daar komt nog bij dat de dividenden uit onze participaties in Thalys en Eurostar wegvielen en de inkomsten uit concessies van winkels op de stations fors lager waren”, aldus Dutordoir.

Die dalende inkomsten worden niet gecompenseerd door minder uitgaven. Op vraag van de regering houdt de NMBS de volledige dienstregeling in stand en is al het personeel nodig. “Behalve wat water en elektriciteit op de bureaus zijn onze kosten dezelfde als in een gewoon jaar.”

Volgens Dutordoir zullen de financiële resultaten pas in 2025 weer op het niveau van 2019 zitten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen