Protest tegen FARC. Foto Shutterstock.

Protest tegen FARC. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Geweld aan Venezolaans-Colombiaanse grens: twee militairen gedood door marxisten

Ruben Notteboom

Twee Venezolaanse militairen zouden om het leven zijn gekomen tijdens een gewapende confrontatie met Colombiaanse groeperingen. De vuurgevechten vonden zaterdag plaats aan de grens.

Het geweld aan de grens in het zuidwesten van Venezuela begon op 21 maart. 6 Venezolaanse soldaten kwamen al om het leven. Daarnaast zijn ook al 9 Colombiaanse terroristen/guerrillastrijders gedood. Dat melden enkele militaire bronnen volgens VRT.

Marxistische terroristen

Wie exact die gewapende Colombianen zijn, is niet 100% zeker. Het zou om dissidenten gaan van de voormalige guerrilla’s van FARC. De Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, de revolutionaire strijdkrachten van Colombia of FARC, waren marxistische terroristen die actief waren tussen 1964 en 2017.

FARC was berucht voor hun geweld, terrorisme, drugssmokkel en het inzetten van kindsoldaten. In 2016 kwam het eindelijk tot een vredesakkoord. Het akkoord was echter controversieel en had veel tegenstand. De tegenstanders van FARC vonden namelijk dat de terroristen er te makkelijk vanaf raakten. Enkele marxisten binnen FARC gingen dan weer niet akkoord met het verdrag. Zij wilden verder vechten.

Dissidente fracties weigeren de wapens neer te leggen

Het zijn waarschijnlijk die dissidenten die nu voor het geweld zorgen aan de grens. De fracties van de marxistische FARC die weigerden de wapens neer te leggen, hebben nog steeds financiering nodig door drugssmokkel. Daarnaast proberen ze hun territorium met geweld te beschermen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen