Het Ladeuzeplein in Leuven. Foto shutterstock

Het Ladeuzeplein in Leuven. Foto shutterstock

Cultuuroorlog

Studentenkoepel wil racisme uit Leuvense studentencodex

Simon Segers

De studentenkoepel LOKO wil de studentencodex in Leuven moderniseren. Zij zijn van mening dat de huidige codex verouderd is en discriminerende verzen bevat. Een werkgroep zal met de bezorgdheden van de studenten rekening houden om een nieuwe codex te realiseren.

De studentencodex bevat alle liederen die op cantussen worden gezongen. Het KVHV Leuven geeft deze al uit sedert 1955, maar studentenkoepel LOKO wil daar nu verandering in brengen. Zij willen een nieuwe codex uitbrengen die diverser en politiek neutraler is. “Studentenkringen vertellen dat ze nood hebben aan een ­moderne codex. Vandaag bestaat er maar één Leuvense studentencodex, die van het KVHV. Zij dragen een politiek conservatieve stempel en sommige liedjes zijn controversieel”, zegt Joppe Ruts, woordvoerder van LOKO. Ruts vervolgt dat LOKO ook met KVHV wil samenzitten om de inhoud van de nieuwe codex te bepalen: “De KVHV-leden, net als alle andere studenten, hebben wat ons betreft een stem in de hervorming.”

Context voorzien

Sommige studentenkringen vinden dat bepaalde verzen ronduit racistisch zijn, zoals bijvoorbeeld “and I jumped upon a nigger for I thought he was a hoss”. LOKO verduidelijkt echter dat ze geen liedjes willen schrappen. De controversiële verzen zouden wel van context kunnen voorzien worden.“Wij willen de studentenkringen enkel de mogelijkheid bieden om andere populaire volksliederen toe te voegen”, verduidelijkt Ruts. Een werkgroep zal zich spoedig buigen over de kwestie. “Nu het studentenleven stilligt, is het een ideaal moment. We hopen de nieuwe codex al klaar te hebben bij het nieuwe academiejaar. Dan nog hopen dat cantussen opnieuw kunnen”, aldus Ruts.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

5 gedachten over “Studentenkoepel wil racisme uit Leuvense studentencodex”

  1. dat de doetjes van loko ( lam , onozel , kaduuk en ontspoord ? ) hun eigen poco boekske uitgeven . maar moet zoiets echt codex heten ? en zonder subsidies natuurlijk . zelf betalen hé . en sponsors bekendmaken , dan kunnen we ons geld bij verstandigere ondernemers besteden .

Plaats een reactie

Delen