VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Foto Shutterstock

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Foto Shutterstock

Uncategorized

VN-bemiddeling over Cyprus mislukt opnieuw

Wijnand Meeus

Het conflict tussen de Grieks- en Turks-Cyprioten blijft razen en opnieuw lijken de VN-bemiddelingen vast te lopen. “Er is onvoldoende overeenstemming om van start te gaan met formele onderhandelingen”, klinkt het bij VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Woensdag dreigde hij er ook al mee om de gesprekken stop te zetten, één dag nadat deze pas weer waren opgestart.

De kwestie in Cyprus zorgt al 50 jaar lang voor problemen. De Turks-Cyprioten pleiten zoals bekend voor twee onafhankelijke staten, terwijl de Grieks-Cyprioten, in lijn met de VN-resoluties, voorstanders zijn van een federatie met twee deelgebieden en een sterke centrale regering. Cyprus raakte in 1974 verdeeld. De Grieks-Cyprioten leven voornamelijk in het zuiden en de Turks-Cyprioten in het noorden.

Verschillende vredesonderhandelingen zijn op niets uitgedraaid. De Verenigde Natie blijft tevergeefs proberen om als bemiddelaar een oplossing te zoeken in de zaak. Guterres heeft aangekondigd en nieuwe informele gespreksronde bijeen te roepen. Naast de twee Cyprische kampen zullen ook vertegenwoordigers deelnemen van Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen