(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Apple en Epic Games treffen elkaar in de rechtszaal

Pieter Van Berkel

Epic Games, maker van het spel Fortnite, en techreus Apple treffen elkaar maandag in de rechtszaal. Het gaat om de belangrijkste technologierechtszaak in jaren.

Apple dwingt ontwikkelaars die de App Store gebruiken om hun applicaties aan de man te brengen om 30 procent van alle inkomsten aan de technologiereus af te staan. Volgens Epic Games maakt Apple misbruik van haar machtspositie en werkt de controle over de App Store concurrentieverstorend. De kosten die Apple aanrekent komen volgens de spelontwikkelaar neer op afpersing.

Epic Games legde vorig jaar een val voor Apple, door op eigen houtje in-app-betalingen te implementeren in Fortnite en het tarief van Apple te omzeilen. Toen Apple de spelontwikkelaar daarop uit de App Store knikkerde, spande Epic Games prompt een 65 pagina’s tellende rechtszaak aan. Het had zelfs een video voorbereid om het nieuws aan te kondigen – een parodie van de bekende 1984-reclame voor de Apple Mac.

Verschillende klachten tegen Apple

Epic kwam ook al met klachten tegen Apple in de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Tegelijkertijd is Epic niet het enige bedrijf dat protesteert tegen de handelswijze van Apple. Zo loopt muziekstreamingdienst Spotify al enige tijd te hoop tegen de voordelen die Apples eigen muziekdienst Apple Music geniet.

Die laatste klacht leidde er afgelopen week toe dat Apple een waarschuwing kreeg van de Europese Commissie. Volgens Brussel hindert Apple de concurrentie op de muziekstreamingmarkt door te eisen dat andere muziekstreamingdiensten gebruikmaken van Apples eigen betalingssysteem.

Ook het feit dat apps die in de App Store staan geen melding mogen maken dat het afsluiten van een abonnement goedkoper is buiten de App Store om, vindt de marktwaakhond zorgwekkend. De aanklacht van de Europese Commissie is een eerste stap op weg naar een mogelijke boete voor Apple.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Apple en Epic Games treffen elkaar in de rechtszaal”

Plaats een reactie

Delen