Ben Weyts (N-VA). Foto Photonews. © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10918350-013

Ben Weyts (N-VA). Foto Photonews. © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10918350-013

Uncategorized

Ben Weyts (N-VA) wil 120 nieuwe scholen voor 50.000 leerlingen

Ruben Notteboom

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil 1 miljard euro investeren in nieuwe scholen. Hij maakte dat bekend tijdens de opening van één van de laatste scholen van het Scholen van Morgen-programma. Zijn nieuwe programma, Scholen van Vlaanderen genaamd, zou voor 120 nieuwe scholen zorgen. Daarin kunnen 50.000 leerlingen terecht voor onderwijs in Vlaanderen. Maar met zijn nieuwe programma kunnen Vlamingen zelf ook investeren in schoolgebouwen.

Het is de eerste keer dat Vlamingen zelf kunnen investeren in Vlaamse onderwijsinstellingen. “Zo kan je heel letterlijk investeren in de toekomst van onze kinderen”, zegt Weyts. “Deze nieuwe scholen zullen zo meer dan ooit de scholen van Vlaanderen en de Vlamingen zijn”.

Scholen van Morgen nadert het einde, Scholen van Vlaanderen staat al klaar

Het Scholen van Morgen-programma is een programma opgestart in 2006. In totaal zal het programma 182 projecten verzorgen. Momenteel zijn er al 169 projecten afgesloten. Scholen van Morgen is een publiek-private samenwerking op nieuwe schoolgebouwen te realiseren op een zo kostenefficiënte manier. Nu het einde voor Scholen voor Morgen in zicht is, wil minister Ben Weyts het volgende programma op poten zetten.

Dat programma heet Scholen voor Vlaanderen. Het is ongeveer hetzelfde concept als Scholen voor Morgen. Daarnaast steunt het programma ook op het zogenaamde DBFM-concept: Design, Build, Finance, Maintain (Ontwerp, bouw, financier, onderhoud). Er is één groot verschil tussen Scholen voor Vlaanderen en Scholen voor Morgen: in het nieuwe programma van Weyts zullen ook gewone Vlamingen geld kunnen investeren in schoolgebouwen.

1 miljard euro voor scholen: ook burgers kunnen investeren

Het programma zal wel alvast een investeringsgolf van 1 miljard euro zijn. Daarmee zullen 120 nieuwe scholen gebouwd worden, met een totale oppervlakte van 450.000 m², waar ruim 50.000 leerlingen terecht kunnen. Het kapitaal zal in elk project opengesteld worden voor particuliere middelen. Daardoor kan iedereen aandeelhouder worden van scholen in de buurt.

Ben Weyts wil spaarders wel beschermen. Mensen kunnen pas investeren als dat zo goed als risicovrij is. “Dit wordt een veilige investering, die op meer dan één manier loont”, zegt Weyts. “In scholen krijgen onze kinderen hun toekomst. We danken in Vlaanderen eigenlijk al onze welvaart aan het onderwijs dat gegeven wordt in die scholen”.

“Het is een mijlpaal,” zegt Ben Weyts

Minister Weyts is zeer tevreden.  “Dit is een mijlpaal”, zegt Weyts. “We voltooien de ‘Scholen van Morgen’ en zorgen met ‘Scholen van Vlaanderen’ voor een nieuwe investeringsgolf. Wie werk wil maken van de kwaliteit van ons onderwijs, moet ook werk maken van kwalitatieve onderwijsinfrastructuur.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen