CNN-commentator ontslagen na uitspraak over inheemse Amerikanen

Voormalig Republikeins presidentskandidaat Rick Santorum. Shutterstock

Cultuuroorlog

CNN-commentator ontslagen na uitspraak over inheemse Amerikanen

Anton Schelfaut

De conservatieve commentator en voormalige Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum is ontslagen bij de Amerikaanse nieuwszender CNN. Enkele uitspraken over de cultuur van inheemse Amerikanen vormen de aanleiding voor zijn ontslag.

Santorum deed de gewraakte uitspraken in april tijdens een bijeenkomst van de conservatieve jongerenorganisatie Young America’s Foundation. “We hebben een natie geschapen uit het niets”, zei hij toen. “Ik bedoel: er was niets. Ja, we hadden inheemse Amerikanen, maar om eerlijk te zijn is er niet veel inheemse cultuur in de Amerikaanse cultuur.”

CNN maakte het ontslag van Santorum gisteren bekend. “Toen ik bij CNN tekende, begreep ik dat ik commentaar zou gaan geven dat de CNN-kijker doorgaans niet hoort”, reageerde die via Twitter. “Ik waardeer de kans die CNN mij de afgelopen vier jaar heeft gegeven. Ik ben vastbesloten om de strijd voor onze conservatieve principes en waarden voort te zetten.”

CNN stond onder druk om de samenwerking met Santorum te beëindigen, nadat de Native American Journalists Association inheemse journalisten had opgeroepen niet meer met de nieuwszender samen te werken. Santorum had begin deze maand al verklaard dat zijn uitspraken onjuist waren en dat hij zich had versproken.

“Ik had het over de oprichting en de principes die besloten lagen in de oprichting”, zei Santorum tegen collega Chris Cuomo. “De manier waarop we de inheemse Amerikanen behandelden was afschuwelijk. Het gaat in tegen alles waar ik ooit voor het gevochten als leider in het Congres.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen