Israël en Hamas bereiken akkoord over staakt-het-vuren

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu in de Knesset. Foto: Shutterstock.

Uncategorized

Israël en Hamas bereiken akkoord over staakt-het-vuren

Kristof Luypaert

Het Israëlische veiligheidskabinet van premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag ingestemd met een staakt-het-vuren. Zo komt er een einde aan een elf dagen durende militaire conflict tussen Israël en de Palestijnse terreurorganisaties Hamas en islamitische Jihad. Dat melden Israëlische media. Het veiligheidskabinet heeft dat nieuws bevestigd in een mededeling. Ook de Palestijnse terreurorganisatie Hamas aanvaardt het bestand.

Het staakt-het-vuren zou volgens Hamas vrijdag om 2 uur ’s nachts lokale tijd (1 uur Belgische tijd) ingaan. Israël laat weten dat er nog geen tijdstip overeengekomen is. Het bestand zou een voorstel van onderhandelaar Egypte zijn geweest.

Er zijn al enige tijd intensieve diplomatieke besprekingen aan de gang om een einde te maken aan het conflict dat ontvlamde sinds 10 mei en waarvan het dodental staat ondertussen op meer dan 240 overlijdens. De aanleiding voor de recente vijandelijkheden was de dreigende uitzetting van Palestijnse huishoudens uit hun huizen in de Arabische wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem.

Na onlusten in Oost-Jeruzalem vuurden terreurorganisatie Hamas, zijn al-Aqsa-brigades en andere militanten in de Gazastrook massaal raketten op Israël af. Die veroorzaakten in Israël heel veel paniek. Enkel dankzij het bestaan van het hoogtechnologisch raketafweersysteem ‘Iron Dome’ slaagde Israël erin zijn bevolking te beschermen tegen de duizenden raketten die gedurende het conflict zijn afgevuurd op het land.

Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen grote schade toegebracht aan het tunnelnetwerk en andere infrastructuur van Hamas.

Palestijnen en Israëli’s beschuldigen elkaar van genocide

Eerder vandaag vielen er op het internationale diplomatieke vlak nog harde woorden tussen beide partijen. De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad al-Maliki, en de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, Gilad Erdan, beschuldigden elkaar van een genocide.

Dat deden ze tijdens een debat over het Israëlisch-Palestijns conflict, voor de algemene vergadering van de VN.

De terreurbeweging Hamas, die de plak zwaait op de Gazastrook, is volgens Erdan net zoals de nazi’s bezig met een genocide op het Joodse volk. Bij de beschietingen vanuit Gaza op Israëlische dorpen en steden zijn op meer dan een week tijd al een tiental burgerdoden gevallen. Aan Palestijnse kant eisten de Israëlische luchtaanvallen en artilleriebeschietingen al meer dan 200 mensenlevens.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Israël en Hamas bereiken akkoord over staakt-het-vuren”

Plaats een reactie

Delen