Het 'stop islamisering'- Voorpostvonnis uitgelegd door onze expert: "Rechtbank stelt kritiek op religie gelijk aan racisme en xenofobie"

Het 'verboden' spandoek van Voorpost. Foto PAL NWS

Uncategorized

Kijk, dit is nu de reden waarom mensen in opstand komen

Jurgen Ceder

Als iemand zich nog zou afvragen waar de opstandige sfeer in Vlaanderen vandaan komt die er toe leidt dat tienduizenden mensen op Facebook hun sympathie hebben betuigd voor de voortvluchtige militair Jürgen Conings, dan hebben die vandaag hun antwoord. De rechtbank van Mechelen heeft zonet 4 leden van Voorpost veroordeeld alleen omdat ze een spandoek “stop islamisering” hebben ontrold, een van hen zelfs tot een effectieve gevangenisstraf van zes maanden.

Ik daag het bestel uit om een referendum te organiseren of zelfs maar een peiling te houden over wat de Vlaming denkt over de toenemende islamisering. Men zal ontdekken dat een grote meerderheid daar hetzelfde over denkt als de 4 Voorposters. Wie die grondstroom niet alleen negeert, maar zelfs strafbaar maakt, lokt spanningen uit in de samenleving die op termijn onhoudbaar zijn. Waarom is dat zo moeilijk om te begrijpen?

Vlaanderen is niet geïsoleerd in die opstandige houding. In Frankrijk stelde men vorige maand vast dat 58 procent van de burgers het eigenlijk best zou vinden indien het leger zou ingrijpen om “de orde te herstellen”, zelfs zonder opdracht van de regering. Beseft men wat dat eigenlijk betekent?

Als de stembus geen belang heeft …

In een opiniestuk vandaag bij Knack (De woede in onze samenleving wordt zo groot, dat meer extremisme onvermijdelijk lijkt) analyseert professor Jonathan Holslag de golf van sympathie voor Jürgen Conings. De belangrijkste passage van zijn stuk luidt: “De meest fundamentele oorzaak van het toenemende extremisme lijkt mij nog altijd vooral het decennialange falen van het politieke midden in dossiers waarvan de bevolking al heel erg lang wakker ligt. Migratie is wellicht het belangrijkste.”

Hij stelt het nog braaf.  De opinie van een meerderheid is al decennialang genegeerd, meestal gediaboliseerd, soms zelfs gecriminaliseerd.

Dat wij nu bestuurd worden door een regering zonder meerderheid in Vlaanderen is niet het gevolg van Vlaamse eisen naar staatshervorming, maar van een afwijzing in Wallonië van wat de verrechtsende kiezer in Vlaanderen wil, in het bijzonder op gebied van migratie. Het is een bewust keuze tegen de democratie in Vlaanderen. De groeiende woede zou dus niet mogen verrassen: kiezers die merken dat de stembus niets kan veranderen, omdat verkiezingsresultaten in Vlaanderen van geen belang zijn, komen op andere manieren in opstand.

Wereldvreemde magistraten

De substituut in de zaak tegen de Voorposters, Philippe van Ingelgem, heeft al een tijdje naam gemaakt als Grootinquisiteur tegen racisme in de regio Mechelen. Ook de veroordelende rechter, Suzy Vanhoonacker liet zich reeds opmerken. Zij veroordeelde eerder een man die iets racistisch zou hebben geroepen tijdens een burenruzie met de krankzinnige motivering: “Het is door zo’n gedrag dat er jongeren naar Syrië trekken om er te gaan vechten.“ Ja hoor, Suzy, daardoor.

Dit soort wereldvreemde, fanatieke magistraten zijn een probleem. Rechters die mensen veroordelen, zoals vandaag, omdat ze een meerderheidsopinie in Vlaanderen vertolken, zijn een even groot gevaar voor de samenleving en de democratie als de makers van de wetten waarvan zij zich bedienen. De huidige regering is trouwens bezig het arsenaal aan vrijheidsdodende wetten nog wat aan te scherpen, via een algemene correctionalisering van alle opiniedelicten.

Holslag is niet optimistisch over de groeiende politieke spanningen in onze samenleving. Ik vrees dat hij gelijk heeft. Je kan  de meerderheidsopvattingen niet blijven negeren en zelfs criminaliseren zonder zware gevolgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

9 gedachten over “Kijk, dit is nu de reden waarom mensen in opstand komen”

  1. Boenk erop!

    kan iemand dit artikeltje eens 150 keer afprinten en op de tafeltjes in het parlement gaan leggen, zodat ze het gewoon maar moeten lezen. Wil er iemand een vertaling in het Frans maken pour les Francophones (Afin qu’ils aient la même chose à comprendere, et qu’ils non plus d’ excuses…)

  2. Vreedzaam uiting geven aan een mening, ook al wordt die niet door iedereen gedeeld, maakt deel uit van het debat dat in een samenleving leeft over alle thema’s, waaronder migratie. Als dat niet meer kan – en hierin treed ik de heren Ceder en Holslag bij – dan groeit het ongenoegen bij meer en meer mensen. Zeker bij hen die voor de twee grootste partijen van het land stemden bij de laatste federale verkiezingen en hun stem niet vertegenwoordigd zagen in het beleid.

  3. Vergeet ook niet onderzoeksrechter Theo Byl, collega van Suzy Vanhoonacker op de rechtbank te Mechelen, die een medewerker van het satirisch blad ’tScheldt liet oppakken, hem enkele uren in de cel gooide, nadien naar zijn bronnen vroeg en tenslotte doodleuk aan de man vroeg of hij vrijwillig alle online artikels over Zelfa Madloum wilde verwijderen.

  4. @Jurgen “Zij veroordeelde eerder een man die ….” Ik lees niks over een veroordeling in het artikel, alleen de eis van het OM.
    Wat deze zaak betreft : het is in Mechelen. Uitleg verder overbodig.

  5. Door zo’n rechtspraak of beter gezegd krommespraak maakt men het verzet alleen maar groter. Het zgn beleid zal de (af) rekening gepresenteerd krijgen. Hun vadsige rijk is heel zekers ten einde aan het komen, wacht maar af !

  6. Ne Groene zoals ik heeft ook zijn buik vol van het narcisme van onze politieke elite. En links maar jammeren over extreem rechts. Uiteindelijk heb je niet veel keuze meer. Links is de beste promotor van rechts. Alleen snappen ze dat niet omdat ze te vol zijn van zichzelf.

  7. Vroeger was er een verdoken dictatuur in België. Nu wordt ze openlijk geëtaleerd door een elite die lak heeft aan het volk. Wat daar de uitkomst van gaat zijn?……….Kijk naar de geschiedenis met in gedachte dat de geschiedenis zich meermaals herhaalt.

  8. Dit artikel zou verplichte moeten geplaatst worden in de regime pers en in pamfletten uitgedeeld worden in de verschillende parlement van ons land. De kruik gaat zolang te water tot ze barst, de eerste barst met JC is er al gekomen. Nu krijgen politici een schrikreactie en reageren zoals in elke dictatuur gereageerd wordt: overmatig politie en militairen op wegen en pleinen, nieuwe wetten die geen draagvlak hebben en al zeker niet in Vlaanderen, absurde processen waar iets zeggen zwaar veroordeeld wordt en een paar honderd mensen brutaal afmaken in Syrië met een nieuwe sociale woning en veel uitkeringen beloond wordt…Ik zou zeggen: zoek de 7 verschillen met Wit Rusland.

Plaats een reactie

Delen