(Photonews)

(Photonews)

Uncategorized

Meer dan een derde van de Franstaligen wil zich niet laten vaccineren

Pieter Van Berkel

Franstaligen zijn minder bereid dan Vlamingen om zich te laten vaccineren. 38 procent van hen weigert een vaccin, tegenover 20 procent van de Vlamingen. Dat blijkt uit de motivatiebarometer van de UGent, UCLouvain en de ULB, waarover Le Soir en de kranten van Sudpresse berichten.

Terwijl in Vlaanderen 71 procent van de niet-gevaccineerde Vlamingen positief staan tegenover de coronavaccins, is dat in Brussel en Wallonië maar 51 procent. Daarnaast weigert 38 procent van de Franstaligen een vaccin, tegenover 20 procent van de Vlamingen.

“Dit verschil tussen de taalgroepen was kleiner geworden in februari, maar werd vanaf maart weer groter”, zegt Olivier Luminet (UCLouvain), die ook lid is van de expertengroep van psychologen rond corona. “Een groot risico is dat we, nadat er zolang gesproken werd over een tekort aan dosissen, nu wel voldoende dosissen gaan hebben maar niet genoeg mensen om ze toe te dienen.”

De terughoudendheid kan de doelstelling om minstens 70 procent van de bevolking te vaccineren in gevaar brengen. Toch bestaat de kans dat de mensen nog van gedacht zullen veranderen. Zo geeft 74 procent van de respondenten aan in de loop van de tijd positiever te zijn geworden over vaccinaties. Van de mensen die “zonder twijfel” weigerden om zich te vaccineren, geeft nog maar 66 procent aan negatief te staan tegen over het vaccin. Twaalf procent zegt te twijfelen, terwijl 22 procent nu aangeeft het vaccin wel te aanvaarden.

Vooral uitleg van artsen (59 procent), apothekers (28 procent) en experts (22 procent) zorgde ervoor dat mensen van gedacht zijn veranderd. De politiek overtuigde maar 18 procent van de twijfelaars, 14 procent liet zich overtuigen door bekende mensen en 13 procent door mensen die al gevaccineerd werden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Meer dan een derde van de Franstaligen wil zich niet laten vaccineren”

  1. Komt dat nu omdat de Walen dommer zijn dan de Vlamingen, of omdat de Vlaamse schapen laffer zijn dan de Waalse haantjes? In elk geval, wie zich laat inenten zal de rest van zijn leven geregeld een prikje moeten halen om de onnatuurlijke immuniteit op peil te houden. En op het einde van de rit gaat iedereen dood.

  2. Ja, nogal wiedes… hoeveel Franstalige moslims wonen er wel niet in Brussel, Luik, Verviers, Mons en Charleroi. En zoals geweten mogen (échte) moslims zich niet laten inenten met het onreine vaccin.

Plaats een reactie

Delen