Parket vordert 18 maanden cel tegen Houssain S. (23) die cocaïne in sok in onderbroek verstopte

Foto: illustratief. Shutterstock.

Uncategorized

Parket vordert 18 maanden cel tegen Houssain S. (23) die cocaïne in sok in onderbroek verstopte

Kristof Luypaert

Voor de correctionele rechtbank van Mechelen heeft het openbaar ministerie 18 maanden cel en een boete van 8.000 euro gevorderd tegen Houssain S. Het parket vervolgt de man wegens het bezit van en de handel in cocaïne en het weigeren aan het gerecht toegang te geven tot zijn elektronica.

De 23-jarige Houssain S. is op 16 januari door de politie gecontroleerd in zijn voertuig. Agenten merkten op dat hij nog snel een bericht wilde versturen. In dat bericht stond de boodschap: ‘doe alles weg’.

De plaats waar de man zijn drugs verstopt was enigszins bizar. In een sok in zijn onderbroek vonden de agenten 19 bolletjes coke. Hij had ook 1.500 euro cash op zak. Tijdens de controle bleef zijn iPhone onophoudelijk rinkelen.

De agenten merkten dat iemand van op afstand probeerde toegang te krijgen tot het toestel via de app ‘Vind mijn iPhone’. Zo probeerde een kompaan sporen te wissen. Bij een huiszoeking zijn meerdere telefoontoestellen en simkaarten ontdekt.

De man geeft de verkoop van cocaïne toe, maar weigert halsstarrig de toegangscodes tot zijn elektronica te delen. “‘U begrijpt toch dat dat mij als boodschap geeft dat u iets wil verbergen?”, zei de rechter.

Het parket vorderde daarom een effectieve celstraf van 18 maanden en een boete van 8.000 euro effectief. De advocaat van de man vroeg hem een strenge werkstraf te geven, en een vervangende gevangenisstraf die hoger was dan 18 maanden voor het geval de man zijn werkstraf niet correct uitvoert. “Dat is een zeer duidelijk signaal en een goede stok achter de deur om te vermijden dat hij zich weer laat verleiden tot strafbare feiten”, zei hij. Vonnis volgt begin juni.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Parket vordert 18 maanden cel tegen Houssain S. (23) die cocaïne in sok in onderbroek verstopte”

  1. “Agenten merkten op dat hij nog snel een bericht wilde versturen. In dat bericht stond de boodschap: ‘doe alles weg’.” Dat lijkt me duidelijk een inbreuk op de privacy én illegaal verkregen bewijsmateriaal. Wat toegang tot iPhone betreft is het net als het recht te zwijgen bij verhoor.

Plaats een reactie

Delen