Dertien Brusselse gemeenten starten 2024 zonder begroting: “Gemeenten kunnen het financieel én bestuurlijk niet meer aan”

Mathias Vanden Borre tijdens de Brusselse gemeenteraad. Belga

Uncategorized

Topman leger veroordeelt steun militairen aan Jürgen Conings

Anton Schelfaut

Generaal-majoor Marc Thys, de nummer twee van het Belgische leger, veroordeelt de steun die sommige militairen geven aan hun voortvluchtige collega Jürgen Conings. “Wat ook zijn staat van dienst is, hij heeft de waarden van de organisatie volledig overboord gegooid”, schrijft hij op Twitter.

Op sociale media blijft de steun voor Jürgen Conings intussen aangroeien. Al meer dan 25.000 mensen hebben zich bij een Facebookgroep aangesloten die hem steunt.

Volgens generaal-majoor Marc Thys, de rechterhand van chef Defensie Michel Hofman, scharen ook militairen zich achter de steuncampagnes voor Conings. “Dat zie ik met lede ogen aan”, schrijft hij op Twitter. “Wat ook zijn staat van dienst is, hij heeft met zijn gedrag en actie zijn eed van militair gebroken. Hij heeft de waarden van de organisatie volledig overboord gegooid. Niets, maar dan ook niets, kan zijn daden vergoelijken.” 

(Lees verder onder de tweet.)

Hij richt zich ook rechtstreeks tot ‘zijn’ militairen. “Laat u niet meeslepen door uw, soms terechte, frustratie. Laat jullie niet kwaad maken door de soms sensatiezoekende media. Wees ambassadeur van de organisatie. Leg de heel veel goede dingen uit die we vandaag doen. Op nationaal grondgebied en in het buitenland.”

“Wees dus geen volger maar denk na over onze waarden en leef ze”, vervolgt Thys. “Voor zij die de vergelijking maken met Rambo of Robin Hood: zoals ik al zei: ‘Dit is gene cinema!’. Ik heb trouwens beide films anders begrepen en kan me niet inbeelden welke ‘heldenrol’ hij zou kunnen spelen.”

“We zitten dus in een ‘shitshow’ dat is zeker. Maar misplaatste steun gaat dit niet verbeteren. En voor zij die denken dat racisme en doodsbedreigingen toch een plaats hebben bij ons. Sorry, you are wrong! Completely wrong!”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Topman leger veroordeelt steun militairen aan Jürgen Conings”

  1. Beste heer Thys,

    Jij bent, voor jouw afdeling, één sprekende stem… luister misschien ook eens naar andere stemmen en volg in de toekomst jouw personeel (psychologisch) op die het ooit zwaar te verduren hadden, maar ja: het hangt allemaal af van financiële overheidsinput & verdere opvolging, niet ???!!!
    Ik spreek me hier niet uit over gelijk/ongelijk, maar ik voorspel nu al dat deze reactie bij jou als ‘misplaatst’ gestaafd zal worden.
    Noem een koe een koe en doe er gd-vrdm iets aan.

  2. Een bevelhebber moet 100% achter zijn manschappen staan en er zijn als iemand een probleem heeft zoals een depressie. Hij dient politiek neutraal te zijn en zich niet laten meeslepen door de gedachtengang van extreem links dat niet beter of slechter is dan rechtsDe huidige machts ontplooiing is gewoon buiten elke proportie, het lijkt wel of er iets verdwenen is uit kleine Brogel.
    En dan de buurlanden erbij halen; dat zegt wel iets over onze eigen strijdvaardigheid.
    Sorry, heel dit gedoe heeft bij mij het laatste restje vaderslandsliefde in de kiem gesmoord.

  3. Heeft er al iemand eens de vraag gesteld waarom er zoveel steun is……De mensen zijn het politieke gedoe in dit land zo beu als koude pap.Het enige wat wij hier mogen doen is ons rot betalen voor het minste dat ge doet of wilt doen.Hier word nog alleen over boetes en belastingen gesproken en dat is iedereen veel te veel aan het worden en dan krijgt ge situaties zoals deze…..Zo simpel is het

  4. Beste Generaal. Ik vermoed dat U deze reactie MOET uitbrengen. Doch misschien is de betrokken militair wel ergens een visionair. Zie maar dat Uw leger paraat staat want er zullen wel andersoortige racisten op barricades kruipen, of op een Toyota terreinwagen met zwaar geschut. U kan dit misschien nog meemaken tijdens Uw carrière want U ziet er nog jong uit.

  5. Wij veroordelen de laksheid van ons vermeend “Defensieapparaat” dat wij financieren met ONS belastinggeld en dat haar kerntaak “Defensie” geenszins ter harte neemt ! De ABL wordt geacht ons territorium te vrijwaren van indringers. Waarom treedt de “Marine” dan niet op ter zee tegen illegalen die zonder geldig inreisvisum proberen binnen te dringen en gaat de Landmacht niet proactief op zoek naar illegalen ter aanhouding en ter overhandiging aan de ter uitzetting bevoegde diensten ?

  6. Tja, de zoveelste politiek correcte ambtenaar die zijn promotie heeft bekomen, al zal het wel niet op het slagveld zijn geweest Tenzij misschien in Afghanistan, of Kosovo ? Of in een ander oorlogsgebied? Als kolonel of majoor achter de vuurlinie? Zwijg man, en wacht tot de ware toedracht gekend is wat deze onstabiele collega-beroepsmilitair met zijn kleine rang heeft gedreven .

Plaats een reactie

Delen