Minister Wouter Beke. Foto Photonews. © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10924680-046

Minister Wouter Beke. Foto Photonews. © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10924680-046

Uncategorized

Vlaams minister Beke (CD&V): “Ook prik voor tieners 16 en 17 jaar”

Ruben Notteboom

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil ook alle tieners van 16 en 17 jaar laten vaccineren. Hij vindt dat belangrijk. Dat zei hij bij VTM NIEUWS. Hij hoopt tegen midden augustus volledig klaar te zijn met de vaccinatiecampagne.

Petra Schelstraete, de voorzitter van taskforce Corona en Pediatrie, gaat akkoord met minister Beke. “Het is een belangrijke groep met veel contacten”, klinkt het volgens VRT.

Niet enkel vaccin voor meerderjarigen

Eerst wilde men enkel meerderjarigen vaccineren, maar nu denkt men ook al aan tieners. Alle meerderjarigen moeten tegen 11 juli een eerste prik hebben gehad, maar daarna zijn misschien wel de 16- en 17-jarigen aan de beurt.

De overheid verwacht in één van de komende dagen advies van de Hoge Gezondheidsraad over deze kwestie. Minister Beke verwacht alvast positief advies. Daarna kan hij de minderjarigen meerekenen in de vaccinatiecampagne, tenminste als de leveringen het toelaten. Er zijn namelijk al wat problemen geweest.

Toestemming ouders niet nodig, vindt Beke

Normaal moeten de ouders beslissen over minderjarigen, maar voor het coronavaccin is dat niet nodig volgens Beke. Minderjarigen hoeven dus geen toestemming te hebben en kunnen zich laten vaccineren als ze dat zelf willen. “Ik ga ervan uit dat dat in goed overleg zal gebeuren”, zegt hij.

Einde van vaccinatie in zicht?

De minister hoopt dat tegen midden augustus de vaccinatiecampagne klaar is. De meesten tot iedereen moeten dan ook al een tweede prik hebben gehad. Om het proces te versnellen wil men daarom zelfs AstraZeneca na 8 weken toedienen in plaats van 12. In januari wilden ze ook de periode tussen de twee prikken voor Pfizer verkorten. Toen waarschuwde het bedrijf dat er dan “geen garantie is tot effectiviteit.”

Midden augustus is volgens de taskforce vaccinatie een haalbare streefdatum. Als iedereen twee vaccins heeft gehad en de groepsimmuniteit is bereikt, zou het einde van de pandemie in zicht moeten zijn volgens de experts.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen